Érett lett a modern gladiátor

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.12.21. 20:07
Címkék
A hazai szövetség, illetve a liga ugyan eléggé el nem ítélhető módon nem őt jelölte az év bokszolójának, ettől még vitathatatlan: 2004 Erdei Zsolt éve volt. Madár az 1997-es amatőr diadala után, három évvel azután, hogy műfajt váltott, a profik között is a csúcsra ért, januárban a Michalczewski-verő Julio César González legyőzésével megszerezte a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú vb-övét, amelyet azóta kétszer meg is védett.
- Hosszú volt a három év?
- Utólag nem, de időközben voltak azért nehézségek, amikor úgy gondoltam, sohasem leszek világbajnok, mert attól féltem, nem kapom meg a lehetőséget - válaszolta Erdei Zsolt. - Michalczewski ott ült a trónon, zsákbamacska lett volna arra várni, mikor hagyja abba. De türelmes pali lévén úgy gondoltam, a türelem rózsát terem, és ha eddig mindig megvártam, míg rám kerül a sor, akkor most is meg fogom. Sajnálom, hogy Dariusz kikapott, de én csak így juthattam oda, ahol most vagyok. A három év pedig arra kellett, hogy már-már kiforrott bokszoló legyek. De még nem vagyok kiforrott, az túlzás lenne.
- Miért kell három év az akklimatizációra?

Erdei Zsolt az 1997-es amatôr vb-aranya után az idén a profik között is a világ tetejére ért (Fotó: Danis Barna)
Erdei Zsolt az 1997-es amatôr vb-aranya után az idén a profik között is a világ tetejére ért (Fotó: Danis Barna)
Erdei Zsolt az 1997-es amatôr vb-aranya után az idén a profik között is a világ tetejére ért (Fotó: Danis Barna)
- Főképp az emelt menetszám miatt. Ez olyan, mint az általános iskola után a gimnázium. A nyolc általánost kijártam, megalapoztam bizonyos dolgokat, aztán másfajta stílusban megkezdtem a felkészülést az érettségire. Egyre kevesebb a sallang a bunyómban, de még mindig előfordulnak amatőr elemek.
- Azért az nem mindig rossz.
- Nem, de vannak olyan pillanatok, amikor nem kellene ütnöm, mégis ütök. Ez felesleges energiafecsérlés. Lehet, hogy nyolc menetig jól bírom, utána viszont kipukkadok, és kikapok attól, akit addig vertem. Talán a profiknál sokkal nagyobb a taktikai harc is, mint az amatőröknél. Az amatőrök ledarálják a négyszer két percet, mint a cséphadarók, nekünk meg ott van akár a harminchat perc is. De nem akarom bántani az amatőröket, mert nagyon szép sikereim voltak közöttük is. Ugyanakkor a profibunyónak is megvannak a hátrányai, a show már nem a boksz sportjellegét tükrözi. Ez a huszadik-huszonegyedik század gladiátorviadala. Bemegyünk az arénába, és kis túlzással élethalálharcot vívunk. A megélhetésünk, az elfogadottságunk, a jövőnk múlik mindezen.

Erdei Zsolt
Született: 1974. május 31., Budapest
Magassága: 178 cm
Súlycsoportja: félnehézsúly (79.378 kg)
Alapállása: normál
Klubja: Universum-Box Promotion (német)
Edzôje: Fritz Sdunek (német)
Nevelôedzôi: Fehér Mihály, Szakos József
Legjobb eredményei. Amatôrként: olimpiai 3. (2000); világbajnok (1997); 2x Európa-bajnok (1998, 2000), Eb-2. (1996); junior Európa-bajnok (1992); 6x magyar bajnok (1993–96, 1998–99). Hivatásosként: WBO-világbajnok (2004–); WBO-interkontinentális bajnok (2002–2003); mérlege: 21–0 (13 K. O.–T. K. O.)
- Meg lehet alapozni a jövőt?
- Ha jól fut a szekér, akkor igen, de ezen belül is vannak különbségek. Kit mennyire fogadnak el, milyen tévé áll mögötte, és így tovább. Akivel tíz-tizenötezres csarnokot el lehet adni, az nagyot kaszálhat. Én még nem tartok itt, és kérdés, eljutok-e addig, mert már szorít az idő. Sok mindent el lehet adni a nevemmel, de olyan magasan sohasem leszek, mint Dariusz. Kilenc évig volt világbajnok, népszerű Németországban és az egész világon. Persze, nem mindegy, hogy őt a nyolcvanmilliós német, engem pedig a tízmilliós magyar piacon kell eladni. Ôt többen nézik, többen ismerik. A következő lépés, hogy engem elfogadjanak Németországban. De nekem nincs annyi időm, mint Dareknek, én nem akarok harmincöt-harminchat évesen bokszolni, hanem két-három év múlva be akarom fejezni. De ha úgy érzem, hogy maradt bennem rejtett tartalék, és nem kínkeserves a folytatás, akkor szívesen maradok. De csak akkor, ha örömet jelent.

Az elmúlt 4 év győztesei

2003: Káté Gyula
2002: Balzsay Károly
2001: Kovács István
2000: Erdei Zsolt ---- A magyar amatőr ökölvívás alighanem legszívesebben sürgősen kitörölné az emlékezetéből az athéni játékokat.
Ahhoz képest, hogy a négy évvel korábbival ellentétben nem három, hanem öt bunyósunk kvalifikálta magát az olimpiára, a nyolc közé sem jutott el egyikük sem. Az egyaránt junior-világbajnok Bedák Pál vagy Káté Gyula éppúgy elvérzett az előcsatározások során, mint a harminc felé közeledve először részt vevő Balog Vilmos vagy az egy győztes meccs után nyomtalanul búcsúzó Bedák Zsolt és Balzsay Károly.
Észrevétlenek maradtunk, minden átütőerőt nélkülözött az öt magyar produkciója, 1976 óta első ízben nem nyertünk érmet, hiába ült a szorítósarokban a 12 év után búcsúzó Szántó Imre kapitány és egykori első számú védence, az atlantai bajnok Kovács István.
Ráadásul jórészt verhető, sőt korábban meg is vert ellenfelekkel szemben hullottak el a mieink, az esetek többségében ugyan szoros meccseken, de az összkép így is siralmasra sikeredett. Jellemző, hogy magyar szemmel a játékok legemlékezetesebb pillanata Bedák Zsolt furcsa veresége volt, ugyanis az utolsó menetben a magyar ringsarok (és az öklöző) párját ritkító módon abban a hiszemben tevékenykedett, hogy a mi fiunk vezet. Miközben jelentős ponthátrányban bokszolt…
A nemzetközi mezőny persze ezúttal is odatette magát. Reálisan nézve valóban nem sok keresnivalónk lett volna az elitben, még ha például 48 kilóban a török Yalcinkaya is döntőt vívhatott - őt gond nélkül tüntette el az Eb-mezőnyből a kisebbik Bedák, amiként az azeri Abijevet is, akitől már az első athéni körben simán kikapott.
A 69 kilós orosz Oleg Szaitovnak nem jött össze a Papp László-i, stevensoni, savóni bravúr, Atlanta és Sydney után Athénban már nem sikerült a dobogó tetejére állnia, ugyanakkor a jelenkor legjobb amatőrje, a kubai Mario Kindelán Mesa (60 kg) megvédte címét, majd hat veretlen esztendőt követően azon nyomban vissza is vonult, ő meg ezért nem fog már soha triplázni. A profimenedzserek fókuszában első helyen a nehéz- és a szupernehézsúly állt, ám a hivatásos nehézsúly gondjait aligha Athénból oldják meg: sem a 91 kilós kubai Odlanier Solisszal, sem a +91 kilós orosz Alekszandr Povetkinnel nem számolhatnak. A mezőny mindenkori legnagyobbjának járó Val Barker-díjat a 69 kiló kazah bajnoka, Bahtijar Artajev kapta - megérdemelten. ---- Már pókerezhet az övekkel

Két mérkőzés, két győzelem az amerikai Bernard Hopkins idei mérlege, ráadásul az első sikert Robert Allen ellen aratta, aki azért nem tartozik a szűk élvonalba. Az év bokszolója elismerést nem is ezért a meccséért, hanem az Oscar De La Hoya elleniért kapta. A Golden Boyt legyőzni már önmagában is jelentős fegyvertény (korábban ez csak Félix Trinidadnek és Shane Mosleynak sikerült), pláne kiütéssel. Az utóbbi korábban soha, senkinek sem jött össze. A "Hóhérnak" szeptember 18-án, Las Vegasban igen.
Ez már önmagában nagy tett, hát még az, hogy ezért négy öv járt! A középsúlyú címegyesítő mérkőzést követően ugyanis Hopkins birtokába került az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség), a WBA (Bokszvilágszövetség), a WBC (Bokszvilágtanács) és a WBO (Bokszvilágszervezet) koronája, márpedig a négy nagy szervezetnek egyszerre még senki sem volt a világbajnoka.
A korábban kevesek által elismert, a profikarrierjét vereséggel kezdő Hopkinsnak igen. Megérdemelte, hiszen aki manapság számít a középsúlyban, azt ő már legyőzte. ---- JANUÁR
Erdei Zsolt Julio César González legyőzésével megszerzi a WBO félnehézsúlyú vb-övét.

FEBRUÁR
A pulai Európa-bajnokságon Bedák Pál (48 kg) és Káté Gyula (60 kg) egyaránt bronzérmes, és mindketten kvalifikálják magukat az athéni olimpiára. Lennox Lewis, a nehézsúly koronázott királya bejelenti a visszavonulását.

MÁRCIUS
Plovdivban Bedák Zsolt (54 kg) és Balog Vilmos (69 kg) szerez olimpiai kvótát.

ÁPRILIS
Göteborgban Balzsay Károly (75 kg) is athéni kvalifikációhoz jut. A dél-afrikai Corrie Sanders legyőzésével Vitalij Klicsko lesz a WBC nehézsúlyú világbajnoka.

MÁJUS
Az athéni előolimpián semmi sem utal a három hónappal ezután történtekre: Bedák Pál (48 kg), Bedák Zsolt (54 kg) és Káté Gyula (60 kg) is ezüstérmes. Erdei Zsolt az argentin Hugo Hernán Garay ellen először védi meg a világelsőségét. Antonio Tarver a második menetben brutális K. O.-val végez Roy Jones Juniorral, és ő lesz a félnehézsúly vitathatatlan bajnoka.

JÚNIUS
A csedzsui junior-világbajnokságon Bedák Pál (48 kg) aranyérmet nyer. Oscar De La Hoya legyőzi Felix Sturmot, és egyedülálló módon már a hatodik súlycsoportban lesz világbajnok.

JÚLIUS
Magyarország biztonsági okokra hivatkozva nem vesz részt a szaratovi kadett Európa-bajnokságon.

AUGUSZTUS
Az athéni olimpián az öt magyar résztvevő (Bedák Pál, Bedák Zsolt, Káté Gyula, Balog Vilmos és Balzsay Károly) egyike sem jut be már a nyolc közé sem.

SZEPTEMBER
Az athéni finálék során a kubai Kindelán (60 kg) megvédi sydneyi címét, az orosz Szaitovnak (69 kg) nem sikerül a triplázás. Szántó Imre helyett id. Balzsay Károly kerül a férfiválogatott élére, míg a távozó mestert a Vasas-Rica Hungária szakosztályában Bacskai Imre követi a posztján. A budapesti profigálán Erdei Zsolt és Kótai Mihály (WBF, nagyváltósúly) is megvédi az övét. A jamaicai Glencoffe Johnson a kilencedik menetben kiüti Roy Jones Juniort, és megvédi az IBF félnehézsúlyú koronáját. A középsúlyú Bernard Hopkins a kilencedik menetben kiüti Oscar De La Hoyát, és elsőként egyesíti az IBF, a WBA, a WBC és a WBO övét.

OKTÓBER
A riccionei női Európa-bajnokságon Kovács Mária (86 kg) arany-, Csik Mónika (48 kg) és Ducza Anita (75 kg) ezüst-, Szuknai Zsuzsanna (57 kg) bronzérmet szerez. A Ricardo Mayorga elleni T. K. O.-sikerével két év után visszatér Félix Trinidad.

NOVEMBER
Az antalyai főiskolás-világbajnokságon Káté Gyula (64 kg) aranyérmes, Kertész Henrik (57 kg) és Szűcs István (81 kg) harmadik. Marco Antonio Barrera pontozással megnyeri az Erik Morales elleni, kiskönynyűsúlyú mexikói házirangadót.

DECEMBER
A kiskunmajsai férfi országos bajnokságról öt aranyéremmel tér haza a Vasas-Rica Hungária, a viadal legjobbjának Dudás Tibort (60 kg) választják. A két legjobb félnehézsúlyú meccsén Glencoffe Johnson pontozással legyőzi Antonio Tarvert. Bognár László és Nagy János személyében két új profivilágbajnoka van Magyarországnak.

Emlékeztető

Hivatásosok
Világbajnoki címmérkőzések
Férfiak. A WBO félnehézsúlyú vb-övéért. Január 17., Karlsruhe (Németország): Erdei Zsolt-Julio César González (mexikói) p. gy. 12 m-ben; május 8., Dortmund (Németország): Erdei Zsolt-Hugo Hernán Garay (argentin) p. gy. 12 m-ben; szeptember 11., Budapest: Erdei Zsolt-Alejandro Lakatus (spanyol) p. gy. 12 m-ben
A WBF nagyváltósúlyú vb-övéért. Január 31., London (Nagy-Britannia): Kótai Mihály-Monney Seka (francia) p. gy. 12 m-ben; április 10., Manchester (Nagy-Britannia): Kótai Mihály-Derek Roche (ír) T. K. O. gy. a 11. m-ben; július 24., Frankfurt am Oder (Németország): Kótai Mihály-Floyd Trumpet (Trinidad és Tobagó-i) T. K. O. gy. a 8. m-ben; szeptember 11., Budapest: Kótai Mihály-Denny Dalton (guyanai) p. gy. 12 m-ben; december 18., Nyíregyháza: Kótai Mihály-Manning Galloway (amerikai) K. O. gy. a 7. m-ben
Az IBC könnyűsúlyú vb-övéért. December 18., Győr: Bognár László-David Kiilu (kenyai) p. gy. 12 m-ben
Az IBC kiskönnyűsúlyú vb-övéért. December 18., Győr: Nagy János-Julio Pablo Chacón (argentin) p. gy. 12 m-ben
Nők. A GBU harmatsúlyú vb-övéért. Április 17., Debrecen: Csábi Bettina-Galina Koleva Ivanova (bolgár) p. gy. 10 m-ben; november 6., Szentes: Csábi Bettina-Cathy Brown (brit) p. gy. 10 m-ben
A GBU kisharmatsúlyú vb-övéért. Szeptember 25., Nagykálló: Csábi Bettina-Miló Viktória p. gy. 10 m-ben
A GBU légsúlyú vb-övéért. Április 17., Debrecen: Miló Viktória-Szvetla Taszkova (bolgár) p. gy. 10 m-ben

Amatőrök
35. férfi Európa-bajnokság, Pula (Horvátország), február 20-29.
48 kg: 3. Bedák Pál. 60 kg: 3. Káté Gyula. 81 kg: 5. Szűcs István
3. női Európa-bajnokság, Riccione (Olaszország), október 3-9.
48 kg: 2. Csik Mónika) 57 kg: 3. Szuknai Zsuzsanna) 75 kg: 2. Ducza Anita 86 kg. Európa-bajnok: Kovács Mária
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik