Sümegi Elemér a hegedűkészítő ultrafutó

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2020.11.02. 17:48
Az ultraversenyek rendszeres résztvevője messze földön híres műhelyt működtet, mégis inkább futószenvedélyéről beszél szívesen. Lovaival is edz, személyi edző segítségét nem veszi igénybe.

Honlapunkon is beszámoltunk Csécsei Zoltán országos csúcsáról a Balatonalmádiban rendezett 24 órás ultrafutó-bajnokságon. A figyelmes szemlélőnek a célba érkezés pillanatait megörökítő videón azonban feltűnhetett a jellegzetes szőke loboncú Sümegi Elemér is.

„Csécsei Zolival többször volt lehetőségem futni ultraversenyeken, és most is volt ereje, hogy a körpályán mindig biztasson” – kezdte megkeresésünkre a Balatonfüredi AC színeiben induló Sümegi Elemér, aki a nyílt futamban 155.584 kilométerrel végzett az ötödik helyen.

A decemberben 47. születésnapját ünneplő hobbifutó hivatása szerint hegedűkészítő, s messze földön híres műhelyt működtet Veszprémben, a Szalézium Érsekségi Turisztikai Központban. Feleségével három gyermeket nevelnek: Sámuel 22, Benedek 20, Imola 18 esztendős.

Kifejezetten tetszett neki, hogy nem a szakmája, hanem a futás miatt keressük.

A Balatont már többször is megkerülte futva, az idén például a privát Instant Balaton Touron és a Balaton Szupermaratonon is. Tavaly úgy futott a világranglista negyvenedik helyére egy 48 órás versenyen, hogy nincs edzője, edzésterve.

„A huszonnégy órás bajnokságon elhelyezett frissítőponton az általam termesztett céklából és almából készült levet fogyasztottam. A táplálkozás fontos eleme még a fürjtojás, a házi sajt és a sok zöldség – persze mind kizárólag saját vagy ismerős kertjéből, udvarából. Este tizenegy körül megszólított egy hölgy, mondván, látja, nincs segítőm, és ő szívesen segítene. Mondanom sem kell, végtelenül hálás vagyok neki. Már nagyon vártam a hajnalt, mert ahogy pirkadni kezdett, új erőre kaptam. A verseny végére belelendültem, az utolsó órában képes voltam öt és fél perces ezreket futni.”

„Sokan kérdezik, hogy unalmas-e futni a köröket? Nehéz elmagyarázni, de egyáltalán nem az. Minden körrel új élmény indul, igazából nem érzek fájdalmat, mert amióta nem fogyasztok húst, úgy érzem, nem gyötör olyan izomfájdalom, mint korábban – talán kevésbé alakul ki savasodás. Persze az ízületek megérzik a terhelést, mégis fantasztikus az élmény. Ahogy az is, hogy együtt futottunk be Csécsei Zolival, és a legvégén együtt sírtunk. A Himnuszt hallgatva könny szökik az ember szemébe.”

A hegedűkészítő már-már átszellemült finomsággal beszél arról, hogy katarzisnak és flow-élménynek sem nevezné a futást. Sokkal inkább amolyan szenvedélybetegségnek, amelyhez nem kell más, csak egy jó futócipő.

„Próbáld meg leszoktatni az alkoholistát vagy a nikotinfüggőt… A századik kilométer után fantasztikus gondolatok cikáznak a fejedben. A gyermekkorom jut eszembe, amikor futottam erdőn-mezőn keresztül, még barna színű gumitalpas dorkóban. Megnyugtató álomhoz tudnám hasonlítani a száz kilométer feletti állapotot.”

Bár néha a szomszéd néni megjegyzi, ugyan minek futok már ennyit, csak tönkreteszem magam, inkább fordítva érvényesül a hatás: az élményről mesélve még őt is feltölti a hosszú depressziós téli időszakban.

„Ha valaki megnézi, a futók tekintete mindig csillog, megbújik benne valami kis huncutság, még a szarkalábaik is felfelé íveltek.”

Futókönyv mellé futóöv!
Olvasóink közül már nagyon sokan találkoztak Futóarcok című könyvünkkel. Karácsonyi ajándéknak is jó választás lehet a több mint harminc remek magyar szabadidős futót bemutató keményfedeles kötet, amelyet most a bolti árhoz képest 30 százalékos kedvezménnyel lehet megrendelni, ráadásul minden könyvhöz egy világító futóövet is ajándékba adunk.


Bár Sümegi tisztában van vele, hogy az előtte célba érkezőket szakemberek segítik, neki nem a teljesítmény, hanem a futás élménye a fontos, ezért sincs személyi edzője. Tíz éve fut intenzíven – a futást már az iskolában megszerette –, megszokta, hogy maga tervez.

„Kérdezik néha, no, mennyit akar ma futni a művész úr? Én pedig: bocsánat, nem terveztem. Nincs nálam semmiféle technikai eszköz, amellyel mérhetném az eltelt időt és a megtett kilométert, no meg a pulzusszámom. Aki kicsit is természetközeli helyen él, hamar megtanulja, hogy vannak részletek, amelyek elhanyagolhatók.”

Egyébként két „edzője” azért van, fjord lovai: Rosa és Elsa. Velük gyakran fut a szabadban és a körkarámban, „r négyzetszer pí” képlettel kiszámolható, de olykor tizenöt-húsz kört is megtesznek.

„Sok mindenre megtanítanak. Éppen a huszonnégy órás versenyem alatt már fáradtan sokszor azon kaptam magam, hogy előrehajolva szinte beledőlök a futásomba, aztán a western lovastréner barátom szavai jutottak eszembe: »Hé, figyelj oda, a lovat hátulról lovagoljuk, vagyis a válladat felemeled, a csípődet behúzod!«”

A futás olyannyira az élete része, hogy a karantén ideje alatt két hónapig futva járt be veszprémi műhelyébe, azaz oda és vissza is 15 kilométert tett meg hegynek fel, hegynek le.

„Nagyon jó volt látni, hogy a második hétre már olyannyira megszoktak a muflonok és a szarvasok, hogy már nem menekültek el előlem.”

 

Mint egy álomban

Az egyik legkedvesebb futóélményét New Yorkban élte át. Meghívták ugyanis a Magyar Örökség Fesztiválra, de közben éppen a lausanne-i maratonira készült, ezért naponta futott a Central Parkban. Egyik délelőtt egy manhattani futóklub afroamerikai hölgyekből álló csapata vette körül.

„Elnézve a mozgáskultúrájukat fantasztikus vizuális élményben volt részem; lenyűgözött az illatuk is, olyan finom olajokkal táplálják bőrüket, amilyeneket itt, Európában ritkán érez az ember. Mintha álmodtam volna, repítettek.”


 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik