Vitorlázás: Weöres Szabolcs egyértelmű célja, hogy teljesítse a Vendée Globe-ot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.09.30. 07:48
null
Fotó: Kerekes Zsombor
Címkék
A jövő novemberben rajtoló jubileumi tizedik Vendée Globe idején az ötvenedik életévébe lépő Weöres Szabolcs már javában szeli a tengeri mérföldeket, hogy a kvalifikációs jog megszerzésével elindulhasson a világ legnagyobb egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyén. (x)    


A negyvenkilenc esztendős sportember az első olyan magyar vitorlázó, aki 2022 novemberében limitidőn belül teljesítette a Vendée Globe-hoz hasonlóan négyévente megrendezett egyik legnépszerűbb Atlanti-óceán átkelő egyszemélyes vitorlásversenyt, a Route de Rhum-ot. A több mint 3500 tengeri mérföldes szólóversenyt 14 nap 22 óra 19 perces eredménnyel teljesítette, amivel sikeresen kvalifikálta magát a világ egyik legszélsőségesebbnek tartott állóképességi próbájára, a Vendée Globe-ra. A földkerülő világverseny 2024-25-ös kiadására negyven versenyző nevezését fogadják el.

2023 júliusában mentorával, a Vendée Globe-ot kétszer is végighajózó Fa Nándorral közösen sikeresen teljesítették az ötvenedik Rolex Fastnet Race elnevezésű négykezes versenyt Dél-Anglia partjainál. A híres „offshore” viadalt tulajdonképpen az óceáni megmérettetések belépőjének, egyben főpróbájának is lehet tekinteni.

Weöres ezt a versenyt már a felújított hajójával teljesítette, amelyet még 2007-ben Új-Zélandon építettek. A földet már többször is megkerülő vitorláshajót, New Europe-ot januárban a spanyolországi Santanderben teljesen szétszedték. Az újabb hajókon már fedett kokpit van, ami jobban védi a vitorlázókat, Szabolcs hajójára is ilyet építettek, illetve számos elektronikai és technikai fejlesztésre is szükség volt.

 

A felkészüléséről elmondta, hogy a 60 lábas hajó vitorláinak egyszemélyes irányítása nagy fizikai erőt igényel:

„Korábban triatlonoztam, ott is egész magas szintre jutottam el, 9 óra 10 perc alatt teljesítettem az Ironmant, kijutottam a világbajnokságra is. A mai napig próbálom a sportág révén az állóképességemet megtartani, ami nem könnyű, hiszen napi 10-12 óra munka mellett igyekszem rendszeresen edzeni. Így készülünk a vitorlázás Everestjére.”

A 2024-es Vendée Globe-ra készülő Weöres Szabolcs igazi vitorlázó családba született. Húga, Márta a 2004-es athéni olimpián képviselte Magyarországot a 470-es hajóosztályban, ahol a tizenkilencedik helyen végzett.

A Vendée Globe bő harmincéves történetében a legjobb magyar eredményt Fa Nándor érte el az 1992-93-as versenyen, amikor az ötödik helyen futott be az IMOCA 60-as hajóosztályban.

Szabolcsot a végső cél elérésében, hogy 2024-ben rajthoz állhasson a Vendée Globe-on, a MOL – Új Európa Alapítvány, a Szerencsejáték Zrt., az MVM, a GreenGo, a Solar Markt és az MBH Bank is segíti.

Fotó: Irina Gracheva
Fotó: Irina Gracheva

 


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik