Pepe: Ronaldo olyan, mint a testvérem, fájdalmas volt az ölelése

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.07.06. 07:34
Pepének fájdalmas volt a testvére, Cristiano Ronaldo ölelése (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, Franciaország tizenegyesekkel legyőzte Portugáliát az Európa-bajnokság negyeddöntőjében, így Didier Deschamps csapata találkozik a spanyolokkal. A mérkőzés után a portugál játékosok a tizenegyespárbaj kétarcúságát emelték ki, míg a franciák részéről a szövetségi kapitány azt, hogy nem szabad hozzászokni az elődöntőkhöz.

Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya így értékelt az UEFA oldalának: „Nagyon feszült, szoros mérkőzés volt. Bárhogy végződhetett volna. Az apró részletek döntöttek, örömöt szerzett a csapatom, a végsőkig hajtott.”

„Nyilvánvalóan fáradt volt, ez nem könnyű. Láttam, hogy küszködött a hosszabbítás első félidejében. Nem volt értelme őt bent hagyni, még akkor sem, ha ő az egyik tizenegyeslövőnk. Kylian mindig őszinte volt velem és a csapattal. Normálisnak tűnt számomra, hogy egy kis frissességet hozzunk be” – mondta a franciák kapitánya Kylian Mbappé lecserélése kapcsán.

A franciák úgy jutottak elődöntőbe, hogy nem lőttek akciógólt. Az Európa-bajnokságok történetében most fordult elő ilyen először. „Az elődöntőben vagyunk, és ezt nem szabad természetesnek vennünk, még akkor sem, ha az utóbbi időben talán már hozzászoktunk” – zárta gondolatait Deschamps.

A mérkőzés legjobbjának megválasztott Ousmane Dembélé így értékelt: „Gyakoroltuk a tizenegyeseket, magabiztosnak éreztük magunkat. Sokat tanultunk a katari világbajnokságon szerzett tapasztalatainkból, amelyen a döntőt tizenegyesekkel veszítettük el Argentína ellen. Megérdemeltük ezt a győzelmet.”

A franciák nem találtak be akcióból az elmúlt hat mérkőzésükön, ilyen legutóbb hatvan éve fordult elő. Egészen elképesztő, de sem Franciaország, sem aktuális ellenfele nem talált be a legutóbbi 99 kísérletből (a 11-eseket leszámítva). William Saliba, a franciák védője elmondta, hogy a koncentráció döntött a javukra. „Mindkét félnek voltak lehetőségei, de nem kaptunk gólt. A tizenegyespárbaj hosszú és nagyon nagy a nyomás, nagyon sok az érzelem, ám mi jöttünk ki belőle győztesen.”

Roberto Martínez, Portugália szövetségi kapitánya így értékelt: „Jól játszottunk és sok lehetőséget teremtettünk. Büszke vagyok a játékosokra, nagyszerű karaktert mutattak. Többet birtokoltuk a labdát, mindenki hozzátette a magáét. Megérdemeltük a győzelmet, ez szomorú pillanat, de a játékosok rendkívül büszkék lehetnek magukra.” 

„A csapat egyéni kvalitásait mindenki láthatja. Nagyszerű egységet mutattak, és tudták, hogyan kell küzdeni. Vesztettünk, ám büszkén veszítettünk, mindig mindent beleadtunk minden percben, igazi portugál stílusban” – összegezte gondolatait Martínez.

„Nehéz szavakat találni a teljesítményünkre, mindarra, amit a csapat mutatott. A munka színvonala más eredményt érdemelt volna. Sajnos ilyen a futball. Négy nappal ezelőtt még mindannyian boldogok voltunk, mert legyőztük Szlovéniát, de ma már szomorúak vagyunk – nyilatkozta Pepe, az Eb korrekordere. – Gratulálok a csapattársaimnak. Keményen küzdöttek, megtették, amit az edzőnk kért tőlük, jól teljesítettek. Megvoltak a lehetőségeink a gólszerzésre, okosan játszottunk."

Az utolsó Eb-meccsét játszó Pepét aztán Cristiano Ronaldóról kérdezték: „Ronaldo ölelése? Igen, sokat jelent. Nem ez a megfelelő alkalom, mert nagyon fájdalmas. Olyanok vagyunk, mint a testvérek, később beszélünk róla.”

„A tizenegyespárbaj mindig olyan, mint a lottó. Legutóbb a javunkra dőlt el, ma nem. Kiestünk, de nagyon közel voltunk a továbbjutáshoz. Ezt szem előtt kell tartanunk, mert a többségünk itt lesz a következő tornákon, új kihívások elé nézünk” – értékelt Rúben Dias.

„Ahogy Szlovéniának is kegyetlen volt tizenegyesekkel búcsúzni, ma nekünk is az. Továbblépünk. Ez lecke, megpróbálunk tanulni belőle. Sikerült megőriznünk az öltözőben a nagyon jó hangulatot” – mondta Bernardo Silva.

A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK!

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
PORTUGÁLIA–FRANCIAORSZÁG 0–0 – 11-esekkel 3–5
Hamburg, Volksparkstadion, 47 789 néző. Vezette: Michael Oliver (Stuart Burt, Dan Cook) – angolok
PORTUGÁLIA: Diogo Costa – Joao Cancelo (Semedo, 74.), Pepe, Rúben Dias, Nuno Mendes – Vitinha (Matheus Nunes, 119.), Joao Palhinha (Rúben Neves, 90+2.), Bruno Fernandes (F. Conceicao, 74.) – Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Rafael Leao (Joao Félix, 106.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
FRANCIAORSZÁG: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernandez – Kanté, Tchouaméni, Camavinga (Fofana, 91.) – Griezmann (O. Dembélé, 65.) – Kolo Muani (M. Thuram, 86.), Mbappé (Barcola, 106.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Sárga lap: Joao Palhinha (80.), ill. Saliba (84.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik