Női Tour: Vas nagyot küzdött Volleringért, aki célfotóval kapott ki Pietersétől

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.08.14. 16:24
Pieterse (kékben) első szakaszsikerét aratta a Touron (Fotó: Getty Images)
Elhagyta Hollandiát, és megérkezett Belgiumba a női Tour de France mezőnye. A negyedik szakaszon, a Valkenburgból induló, Liege-be érkező kerékpárosokra 122.7 kilométer várt, s a sok rövid, de meredek emelkedővel tarkított etapot óriási hajrával a holland Puck Pieterse nyerte meg célfotóval, megelőzve honfitársát, az összetettet vezető Demi Volleringet, aki így megőrizte a sárga trikót. Vas Blanka sokat dolgozott Vollering sikeréért, és az 53. helyen ért célba.

 

A keddi második szakaszt, a 6.7 kilométeres időfutamot megnyerő Demi Vollering még a befutó után arról beszélt, meglepődött rajta, hogy átvette a vezetést az első két etapon leggyorsabbnak bizonyuló sprintertől, Charlotte Kooltól. Ezzel együtt volt egy olyan vélekedés a nemzetközi szaksajtóban, hogy beleférne Volleringnek a sárga trikó szerdai „leadása”, aztán majd a hétvége felé visszaveszi. Ehhez képest a címvédő megmutatta, nem foglalkoztatja a gondolat, hogy megváljon az összetett éllovasnak járó megkülönböztető trikótól.

A mezőny még viszonylag elviselhető időjárási körülmények között indult Valkenburgból, a movistaros Sara Martín 40 kilométer után meglépett a mezőnytől, de másfél percnél jobban nem tudott meglépni. Belgiumba megérkezve aztán elkezdett esni az eső, és a rengeteg lejtmenetben fokozott óvatosággal kellett közlekedni, hogy a bukásokat elkerüljék. Ez Chloé Dygertnek és Neve Bradburynek nem sikerült valamivel a fél táv után, ám mindketten folytatni tudták, és óriási szerencséjükre egy vasúti átjáróban éppen jött a vonat, ami miatt Martínt és a mezőnyt is megállította a sorompó, így visszaértek a mezőnyre.

Martín visszakapta az 50 másodperces előnyét, de a mezőny a Mont-Theux emelkedőjén befogta, majd jött az utolsó 30 kilométer, amely gyakorlatilag megegyezett a legendás tavaszi egynapos, a Liege–Bastogne–Liege verseny végével. A kegyetlen Redoute emelkedője megrostálta a mezőnyt, itt Vas Blanka is kicsit lemaradt a pelotonról, ám a Cote de la Forges-ig visszaért a főcsoportra, majd a Cote de la Roche-aux-Faucons emelkedőjén vezetett Demi Volleringnek, s az újabb leszakadás után ismét visszakapaszkodott, megint beállt segíteni a csapatának, mielőtt szűk 15-tel a vége előtt végleg elköszönt volna a főmezőnytől. Amely aztán röviddel később végleg széthullott, a canyonos Kasia Niewiadoma támadásával csak Vollering és Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) ment  – utóbbi csapattársa, Paulierna Rooijakkers hamar leszakadt róluk. A hajrát a lengyel indította messziről, de Pieterse 150 méterrel a cél előtt megindult, Vollering pedig későn váltott ki rá, s ugyan nagyon úgy tűnt, a célvonalnál utolérte, ám a célfotó Pietersét hozta ki győztesnek.

„Ugyanolyan taktikánk volt, mint a Liege-en, megpróbáltam szökésbe kerülni az elején, de nem sikerült, aztán viszont legalább a mezőny elején próbáltam lenni minél tovább, mert nagyon csúszós volt az út. Annak örülök, hogy többször is vissza tudtam kapaszkodni, és segíthettem Deminek. Azt hiszem, a holnapi nap sem lesz könnyű, de nehezebbé teszi a dolgunkat, hogy a sárga trikóra is vigyáznunk kell. Nagyon különleges élmény számomra, hogy a világ legnagyobb versenyén a magyar bajnoki trikóban tekerhetek” – fogalmazott Vas Blanka a célba érés után a versenyt közvetítő Eurosport kamerája előtt.

NŐI TOUR DE FRANCE
4. SZAKASZ (Valkenburg–Liege, 122.7 km)
1. Puck Pieterse (holland, Fenix-Deceuninck) 3:12:28 óra
2. Demi Vollering (holland, SD-Worx) azonos idő
3. Kasia Niewiadoma (lengyel, Canyon/SRAM) a. i.
...53. Vas Blanka (SD Worx) 8:36 p h.
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Vollering 7:40:10 óra
2. Pieterse 22 mp h.
3. Niewiadoma 34 mp h.
...53. Vas 9:22 p h.

Az egyhetes, nyolcszakaszos verseny csütörtökön a Bastogne és Amnéville közötti 152.5 kilométeres távval folytatódik, az előzetes várakozások alapján Vasnak ez az etap feküdhet leginkább.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik