Még maradt egy utolsó esély

Vágólapra másolva!
2003.03.04. 22:32
Címkék
Nem tudott teljesen megfelelni a Vasas csapatát működtető kft. a Magyar Labdarúgóliga (MLL) által a további versenyzéshez megkövetelt gazdasági feltételeknek, ezért a liga igazgatója, Szieben László kéri majd Demján Sándortól, hogy az MLL elnöke kezdeményezzen eljárást a fegyelmi bizottságnál. Ez a rezüméje a budai Hattyúházban kedd délután a liga és Vasas képviselőinek részvételével lezajlott megbeszélésnek.
Amíg a Vasas Kft. nem rendezi pénzügyeit, meccs nélkül marad a Fáy utcai stadion
Amíg a Vasas Kft. nem rendezi pénzügyeit, meccs nélkül marad a Fáy utcai stadion
Amíg a Vasas Kft. nem rendezi pénzügyeit, meccs nélkül marad a Fáy utcai stadion
Amíg a Vasas Kft. nem rendezi pénzügyeit, meccs nélkül marad a Fáy utcai stadion
Amíg a Vasas Kft. nem rendezi pénzügyeit, meccs nélkül marad a Fáy utcai stadion
Amíg a Vasas Kft. nem rendezi pénzügyeit, meccs nélkül marad a Fáy utcai stadion
Nem tudott teljesen megfelelni a Vasas csapatát működtető kft. a Magyar Labdarúgóliga (MLL) által a további versenyzéshez megkövetelt gazdasági feltételeknek, ezért a liga igazgatója, Szieben László kéri majd Demján Sándortól, hogy az MLL elnöke kezdeményezzen eljárást a fegyelmi bizottságnál. Ez a rezüméje a budai Hattyúházban kedd délután a liga és Vasas képviselőinek részvételével lezajlott megbeszélésnek. Amennyiben a fegyelmi testület is azt állapítja meg, hogy a hozzávetőleg 250 millió forintos adósságot felhalmozó angyalföldiek a követelménypontokból nem mindegyiket tudták kipipálni, felfüggesztheti a futballvállalat játékjogát.
"Mielőtt sorba vennénk a pontokat, szeretném ismét hangsúlyozni a korábbi vezetők felelősségét, amiről sajnos egyre kevesebb szó esik – mondta Iványi Károly, a Vasas Labdarúgó Kft. ügyvezető igazgatója. –A játékosokkal szembeni adósságokat úgy oldottunk meg, hogy polgári peres útra tereljük a vitás kérdéseket. Alighanem precedenst teremthetünk ezzel, de nem vagyunk hajlandóak fizetni olyan futballistáknak, akik ide juttatták a csapatot. Tóth Norberttel szemben is polgári peres eljárást kezdeményezünk tehát, és e két megoldást elfogadta a liga, csakúgy, mint a Danubius Hotels szponzorálásával kapcsolatos adósság kezelését is. Markovits László, a klub ügyvezető elnöke olyan papírt mutatott be, ami szerint a korábbi szponzor, későbbi hitelező Danubius Hotels jövő év június harmincadika után kérheti legközelebb a 136 millió forint plusz kamatot, ami összesen már 180 millióra rúg. Amit nem fogadott el a liga, az az ötvenmillió forintos MLL-kölcsön ügye – igaz, ezt a pénzt is a kft. korábbi vezetősége vette fel – olyan garanciákat kért ugyanis tőlünk, amiket nem tudunk vállalni. Hasonló a helyzet a klubnak a kft.-vel szemben fennálló 56 millió forintos tartozásával; hiába hangsúlyozta Rácz Gábor tulajdonos, hogy már az összeg felével is beérné, a Vasas SC részéről semmilyen kompromisszumos megoldásba nem voltak hajlandóak belemenni, egyetlen árva forintot sem óhajtottak felajánlani a kft. megsegítésére. Mi továbbra is azon vagyunk, hogy a Vasas végigjátssza a tavaszi idényt, de ehhez érdemi segítségre és nem csak üres szavakra volna szükségünk.”
Tegyük hozzá: információnk szerint egyéb elmaradásai is vannak az angyalföldi kft.-nek, hiszen nem nyújtott be a liga számára is elfogadható új gazdasági tervet, nem rendezte a negatív tőkéjét, s nem igazolta, hogy nincs három hónapnál régebbi, lejárt köztartozása…
Ezzel együtt persze érdekes lehet, mit mond Rácz Gábor. "Sokszor úgy érzem, tönkre akarnak tenni – jelentette ki a tulajdonos. – Pedig én még most is segíteni szeretnék, csakhogy ne nézzen senki hülyének, egyedül nem finanszírozom tovább a csapatot. Éppen elég időt és energiát áldoztam a Vasasra mindenféle segítség nélkül. Arra hajlandó vagyok, hogy akár harmincmilliót is kölcsönadjak megfelelő garanciák mellett, de engem nem pumpolnak tovább, eszemben sincs egyedül elvinni a balhét. Nyilvánosság elé viszem a Vasas ügyét, minden dokumentumot, szerződést, ilyen-olyan megállapodást eljuttatok a lapokhoz, hadd tudja meg mindenki, milyen gazdálkodás folyt a Vasasnál, kit milyen felelősség terhel a jelenlegi helyzetért.”
A játékjog felfüggesztése nincs határidőhöz kötve, ami azt jelenti, hogy amíg a szükséges igazolásokat a piros-kékek képviselői nem mutatják be a ligánál, a csapat nem léphet pályára. Négy meccs elmulasztását viszont automatikusan kizárás követné; a liga által a túlélésre nagyvonalúan adott újabb esély mellett a Vasas pótidejét megnyújtja, hogy az e hét végére kiírt, Diósgyőr elleni összecsapást a DVTK pályájának rossz állapota miatt elhalasztják…
A két profiosztály szereplői közül – a tavaszi folytatást illetően – pillanatnyilag csak a Vasas sorsa bizonytalan, a Matáv Sopron, a Siófok, az Újpest, valamint a Nyíregyháza már igazolta, hogy nincs három hónapnál régebbi, lejárt köztartozása, a Dunaferr, a Kispest és a Százhalombatta pedig rendezte adósságát, csupán az igazoló papírok kézbesítésére kell még várni. Ami a negatív tőkét kimutató hat labdarúgó-vállalat ügyét illeti: az FTC helyzete mára rendeződött, a további öt cégnek pedig e hónap végéig van ideje a probléma kezelésére. A március 31-i határidőt elmulasztókat pontlevonással, a versenysorozatból történő kizárással, végső soron pedig alacsonyabb osztályba sorolással büntethetik.
A Vasas-ügy lezárása után Szieben László a Ferencváros és az Újpest szurkolói csoportjainak képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz. A drukkerek nehezményezték, hogy a két együttes hét végi rangadójára a lila-fehérek híveinek csak 450 tikettet kínáltak – a jegyértékesítésbe biztonságpolitikai megfontolásokból belépő MLL közreműködésével – az Üllői úti vendégszektorba, s e belépőkhöz is csupán nevük előzetes rögzítése mellett juthattak volna hozzá a lila fanatikusok, a stadionkapuknál pedig kötelezőnek írták elő számukra a személyi igazolványuk felmutatását (minderről elmondták véleményüket a Heti ötös című rovatunk közreműködői is). A Hattyúházba két adatvédelmi szakember társaságában érkező szurkolók aggályaikat hangoztatták e határozatok miatt, s az estébe nyúló egyeztetések eredményeként a liga végül visszavonta intézkedéseit. "Meggyőződésem, hogy jogilag védhető lett volna az álláspontunk, ám hiába jó egy elképzelés, ha az érintettek körében erős elégedetlenséget vált ki, nem érheti el célját” – kommentálta a történteket lapunk érdeklődésére Szieben László. Az MLL igazgatója hozzátette, nem visszavonulót fújtak, hanem korábbi döntésük felülvizsgálatával "új típusú kommunikációt kezdtek a szurkolói csoportokkal”. Az FTC–Újpest találkozó jegyeinek értékesítése a megszokott menetrend szerint zajlik majd, vagyis a szurkolók képviselői – saját szempontjukból – örvendetes hírekről számolhatnak be a többi futballrajongó képviselőinek a szerdára tervezett országos szurkolói értekezleten (aminek így nem kell majd meccslátogatási bojkottot hirdetnie a hét végére). Nagy kérdés azonban, miként lehet a rendet garantálni a két ősi rivális összecsapásán, ha már a keddi Ferencváros–ZTE meccs végén is botrányos jelenetek zajlottak a pályán…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik