A válogatottban villogott

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2002.12.10. 21:14
Címkék
A Nemzeti Sport, folytatva hagyományait, az idén is kísérletet tesz arra, hogy bemutassa az általa az Aranylabdára leginkább esélyesnek tartott labdarúgókat. Ezúttal tíz játékost választottunk ki azok közül, akik pályázhatnak a France Football által 1956 óta évről évre odaítélt díjra. Elképzelhető, hogy a világhírű szaklap végeredménye és az NS listája nem egyezik majd egymással, de ez szinte minden szubjektív szavazás velejárója. Arra mindenesetre nagyon jó az esély, hogy az 1995-ben bevezetett szabálynak köszönhetően az idén újfent olyan futballista kapja az Aranylabdát, aki ugyan az öreg kontinensen keresi a kenyerét, de nem valamelyik európai ország állampolgára. Az év legfontosabb tornáját, a világbajnokságot ugyanis Brazília nyerte meg, soraiban a gólkirály Ronaldóval és a pillanatnyilag a Bajnokok Ligájában is címvédő Roberto Carlosszal. Kettejükön kívül a német válogatottat vb-ezüstig repítő Oliver Kahn, illetve a rendre az esélyesek közé sorolt Raúl neve hangzik el a nagy favoritoklajstromozásakor, de hogy közülük ki lesz a befutó, az csak a France Football december 17-i számából derül ki.
Rivaldo másodszor lehet aranylabdás
Rivaldo másodszor lehet aranylabdás
Rivaldo másodszor lehet aranylabdás
Rivaldo másodszor lehet aranylabdás
Rivaldo másodszor lehet aranylabdás
Rivaldo másodszor lehet aranylabdás
Kár ferdíteni az igazságot: ha Brazília nem nyerte volna meg az idén a világbajnokságot, akkor a France Football mostani listájáról biztosan lemaradt volna néhány, a canarinhát erősítő szupersztár. Na már most, Rivaldo nem ebbe a kategóriába tartozik! A Milan zsenije univerzális játékos, aki akkor is világklasszis teljesítményt nyújt, ha aktuális csapata csak vergődik. Az ő szempontjából mindenképpen kár, hogy az Aranylabda odaítélésénél jókora hangsúlyt fektetnek az ítészek az eredményességre, mert az említett vb mellett az idén sikerekben nem igazán volt része hősünknek – biztosan sokan sajnálják emiatt –, így hiába bizonyította tudását, a konkurencia roppant erős, a feltételek pedig szigorúak. Lecsupaszítva ez annyit tesz, kisebb égi csodára volna szükség, hogy Rivaldo 1999 után ismét átvehesse a legjobb Európában játszó labdarúgónak járó elismerést – pedig…
Pedig ő tényleg mindent megtett! Először is nem szabad elfelejteni, hogy Brazília elsősorban neki köszönhetően jutott ki az ázsiai megméretésre, és ez annak ellenére fontos tény, hogy az idei Aranylabda-választáson már nem vették figyelembe a tavaly novemberben befejezett selejtezősorozaton nyújtott produkciót. Fontos azért, mert a selecao úgy hangolt a Távol-Keletre, hogy története során talán először nem kezelte a nagy többség esélyesnek, és fontos azért, mert Romário kálváriája, majd mellőzése miatt a csapatnak nem volt – legalábbis úgy tűnt – igazi vezéregyénisége. A felkészülési mérkőzések sem igazolták, hogy a brazil válogatott képes lehet a pálfordulásra, mert olyan, korszakosnak nem nevezhető győzelmek szegélyezték a gárda útját, mint a bolíviaiak, az izlandiak és a malajziaiak padlóra küldése (6–0, 6–1, illetve 4–0), Rivaldo ráadásul csak az ázsiaiak ellen lépett pályára, és gólt sem lőtt. A teljesség kedvéért megemlítendő, hogy a támadó a tavasszal még Portugália (1–1) ellen játszott a válogatottban, azaz a szaúdiak (1–0), a jugoszlávok (1–0), valamint a katalánok (3–1) elleni félhivatalos találkozót is kihagyta.
Névjegy

RIVALDO

Született: 1972. április 19., Recife
Nemzetisége: brazil
Magassága/testsúlya: 186/74
Posztja: támadó
Válogatott mérkôzései/góljai száma: 67/33
Klubjai: Paulista (1989–1991), Santa Cruz (1991), Mogi Mirim (1992), Corinthians (1993–1994), Palmeiras (1994–1996), Deportivo La Coruna (1996–1997), Barcelona (1997–2002), Milan (2002–)
Legnagyobb sikerei: világbajnok (2002), vb-ezüstérmes (1998), Copa América-gyôztes (1999), Konföderációs Kupa-gyôztes (1997), olimpiai bronzérmes (1996), Európai Szuperkupa-gyôztes (1997), brazil bajnok (1995), Sao Paulo állam bajnoka (1996), 2x spanyol bajnok (1998, 1999), Király-kupa-gyôztes (1998), a France Football aranylabdása (1999), a világ legjobb játékosa a FIFA szavazásán (1999)
Aztán eljött a nagy torna ideje, és a brazil válogatott Ulszanban Törökországgal mérte össze először az erejét. Sokan féltették Luiz Felipe Scolari csapatát, és Hasan Sas szépségdíjas találatát követően beigazolódni látszott, hogy ez a brazil válogatott tényleg harmatos, azonban a második félidőben valami valóban megmozdult: Ronaldo – Rivaldo passzából – egyenlített, majd Rivaldo, aki ezen a meccsen még színészi kvalitásait is csillogtatta (emlékezzünk a "fetrengős” jelenetére), nem sokkal a lefújás előtt tizenegyesből megszerezte csapata győztes gólját. A siker érezhetően nagy terhet vett le a dél-amerikaiakról, akik ezután a Rivaldo, Ronaldinho, Ronaldo tengely vezérletével –amelyben egyértelműen az első volt az ész – meg sem álltak a végső diadalig. Rivaldo, aki nem befejező csatárt játszott, az első öt mérkőzésen betalált, és bár az elődöntőben, majd a fináléban átengedte a hálószaggatást Ronaldónak, nélküle még a lendületben lévő selecao is könnyen megtorpanhatott volna.
És akkor ennyit a sikerekről! A nemzeti színekben szerzett glória mellett ugyanis kevés öröm jutott neki osztályrészül, sőt! Az elmúlt szezont a Barcelonában játszotta végig, már amikor játszott, ugyanis krónikus térd- és bokafájdalmak gyötörték, amit nem egyszer Brazíliában próbált meg kúrálni. Igaz, a rendszeres hazalátogatásának volt egy másik, fontosabb oka is: akárhogy hajtott, a Camp Nouban nem szerették meg a szurkolók, és a Barca kudarcait rendre az ő nyakába varrták, márpedig a gránátvörös-kékek immáron több mint két éve egyetlen jelentősebb trófeát sem tehettek a vitrinbe – egy fontos adalék ahhoz, hogy Rivaldo az idén ne kaphassa meg az Aranylabdát. A vb után aztán robbant az igazi bomba: Joan Gaspart, a Barcelona elnöke úgy döntött, hogy a brazil évi 6 millió dolláros gázsija túl sok, ezért egy évvel a szerződése lejárta előtt inkább elengedte. Kérők szép számmal akadtak, és bizony kevésen múlott, hogy a játékos a Milan helyett a Real Madridban kössön ki. Ez voltaképpen Rivaldón múlt, aki nem is tagadta, hogy rosszul esett neki a barcelonaiak hálátlansága, de volt benne annyi betyárbecsület, hogy ne árulja el volt kenyéradóját, és inkább arra koncentrált, hogy harmincéves fejjel minél jobban beilleszkedjen az új közösségbe. A San Siróban egyelőre még nem alkotott maradandót, legalábbis az ő kaliberéhez képest, de az már most nyilvánvaló, hogy helye, mégpedig meghatározó helye van az újra a világ tetejére törő észak-olasz sztárgárdában.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik