Elég volt a kényeztetésből!

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2003.07.06. 21:50
Címkék
Joan Laporta, a Barcelona új elnöke tiszta lapot akar nyitni a fizetések folyósításában, ugyanis nem hajlandó egyetlen évad alatt 120 millió eurót kifizetni a keret játékosainak, akik immár negyedik éve egyetlen trófeát sem szállítottak a Camp Nou vitrinjébe.
Némi meglepetésre Patrick Kluivert (balra) keresett a legjobban a Barcelonában
Némi meglepetésre Patrick Kluivert (balra) keresett a legjobban a Barcelonában
Némi meglepetésre Patrick Kluivert (balra) keresett a legjobban a Barcelonában
Némi meglepetésre Patrick Kluivert (balra) keresett a legjobban a Barcelonában
Némi meglepetésre Patrick Kluivert (balra) keresett a legjobban a Barcelonában
Némi meglepetésre Patrick Kluivert (balra) keresett a legjobban a Barcelonában
A hatalmas összeg elsősorban Joan Gaspart műve, a korábbi elnök ugyanis több játékosnak is irreálisan magas bért garantált. A legnagyobb terhet Patrick Kluivert és Gaizka Mendieta módosított fizetése jelenti, ketten együtt több mint 22 milliójába kerülnek a klubnak, azaz az összfizetés egyhatoda a párost illeti. Laporta ezért úgy döntött, hogy nem él a spanyol középpályás kivásárlási jogával (azaz Mendieta mehet vissza a Lazióhoz), míg Kluiverthez ultimátumot intézett: vagy lemond gázsija nagy részéről, vagy mehet isten hírével (az más kérdés, hogy a csatár egyelőre nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről).
A szerződések között vannak kifejezetten érthetetlen módon megkötöttek. Ilyen például Carles Puyolé, a pulikutya-frizurás bekknek Gaspart akkor emelte meg a fizetését 5.3 millió euróra, amikor más európai élkluboknál már arról tárgyaltak a játékosokkal, hogy ki milyen mértékben mond le a busás gázsijáról, arról már nem is beszélve, hogy a Barcelona kasszája akkor sem volt tele. A hatalmas hiányt az is előidézte, hogy több olyan játékos van a keretben, aki döbbenetesen sokat keres, ahhoz képest, hogy alig játszik, vagy hogy mennyire meghatározó a szerepe a csapatban. Gerard, Reiziger, Enke, Dani, Rochemback és Christanval több mint 16 millió eurójukba kerül a gránátvörös-kékeknek (a jutalmak ebben az összegben még nem is szerepelnek), míg Alfonso és Geovanni úgy kerül majdnem 4.5 millió eurójába a Barcelonának, hogy nem is a klubban játszik (Alfonso a Betisben, Geovanni pedig a Benficában szerepel kölcsönben, igaz, utóbbi játékos fizetésének csak a felét állja a Barca).
A legérdekesebb a szerződések többségében azonban az, hogy nincs közöttük logikai kapcsolat. Christanval például 32 ezer eurót tehet zsebre minden egyes pályára lépéséért, ugyanakkor a klubhoz vele egy időben érkező Rochembacknak be kell érnie ezen összeg mintegy felével. Ugyanakkor akad a keretben olyan játékos, Gabri, aki a győzelmekért kap extra pénzt, Saviola a lőtt gólok után jut pluszbevételhez, míg Dani olyan kontraktust írt alá, amely alapján 12 millió eurót kapna, ha a csapat gólkirálya lenne.
Laporta elképzelése szerint elnökségének első évében a keret összfizetését húsz százalékkal csökkenti, ezért óvatosan igazol, és még óvatosabban ajánl gázsit az újaknak, miközben a már említett Mendieta mellett szívfájdalom nélkül elküldi Sorínt, Frank de Boert, és ha kell, Kluivertet is.

A Barcelona játékosainak éves fizetése
Patrick Kluivert: 10.5 millió euró.
Gaizka Mendieta: 7.222 millió euró + 30 ezer euró/mérkőzés.
Carles Puyol: 5.3 millió euró + 24 052 euró/mérkőzés.
Juan Román Riquelme: 4.9 millió euró + 20 815 euró/mérkőzés.
Luis Enrique: 5.664 millió euró.
Gerard: 4.888 millió euró.
Philip Cocu: 3.487 millió euró.
Javier Saviola: 3.325 millió euró + 6 ezer euró/gól.
Frank de Boer: 2.14 millió euró + 25 ezer euró/mérkőzés.
Michael Reiziger: 3.26 millió euró.
Robert Enke: 3.169 millió euró.
Alfonso: 3 millió euró.
Marc Overmars: 3 millió euró.
Xavi: 1.581 millió euró + 28 863 euró/mérkőzés.
Patrik Andersson: 2.225 millió euró + 17 129 euró/mérkőzés.
Dani: 2.195 millió euró.
Fábio Rochemback: 1.563 millió euró + 16 957 euró/mérkőzés.
Philippe Christanval: 1.738 millió euró + 32 ezer euró/mérkőzés.
Gabri: 1.502 millió euró + 12 020 euró/megnyert mérkőzés.
Geovanni: 1.307 millió euró + 17 137 euró/mérkőzés.
Robert Bonano: 1.4 millió euró.
Juan Pablo Sorín: 1 millió euró + 6 ezer euró/mérkőzés
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik