Minden szinten az élen járnak

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2006.07.28. 01:06
Címkék
Negyedik helyen zárta a tavalyi bajnoki esztendőt a Garami József által irányított MTK Budapest, ezzel azonban aligha mondunk újat azoknak, akik szimpatizálnak a honi labdarúgással. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a kék-fehérek utánpótlásvonalon is kiemelkedően teljesítettek: ahol elindultak, ott az első helynél nem adták alább…
Te jó ég, mennyi kupa ? Sándor Károly, az akadémia legendás névadója büszkén állt az MTK-tehetségek közé
Te jó ég, mennyi kupa ? Sándor Károly, az akadémia legendás névadója büszkén állt az MTK-tehetségek közé
f
Te jó ég, mennyi kupa ? Sándor Károly, az akadémia legendás névadója büszkén állt az MTK-tehetségek közé
Te jó ég, mennyi kupa ? Sándor Károly, az akadémia legendás névadója büszkén állt az MTK-tehetségek közé
Te jó ég, mennyi kupa ? Sándor Károly, az akadémia legendás névadója büszkén állt az MTK-tehetségek közé
f
Te jó ég, mennyi kupa ? Sándor Károly, az akadémia legendás névadója büszkén állt az MTK-tehetségek közé

Páratlan évet tudhatnak maguk mögött az MTK Budapest fiataljai: valamennyi csapatuk, vagyis az U13-as, az U14-es, az U15-ös, az U16-os, az U17-es, az U18-as és az U19-es korosztály, valamint a felnőttgárda közvetlen utánpótlását képező ligacsapat is aranyérmes lett az elmúlt bajnoki esztendőben. Természetesen vannak fiatalabb játékosai is a Hungária körúti együttesnek, azonban azok a korcsoportok a MAC égisze alatt működnek. Hasonló sorozatra korábban egyetlen magyar klub sem volt képes, így az MTK elöljárói joggal büszkék az utánpótlásban elért eredményekre. Az agárdi Sándor Károly Akadémia igazgatója, Tamási Zsolt is hasonlóan érez, ám mint mondja, az MTK-nál egyáltalán nem az eredményesség az elsődleges.

– Az MTK utánpótlás-együtteseinél folyó szakmai munkát Garami József koordinálja, azonban a mesteredző mellett ön az, aki valamennyi korosztállyal kapcsolatban képben van. Milyen érzés a nyolc lehetséges bajnoki címből nyolcat begyűjteni?
– A kollégáimmal együtt büszkék vagyunk az eredményekre, valamennyien örülünk a gyerekek sikereinek, azonban legalább ilyen fontos, hogy mindent a helyén kezeljünk – felelte Tamási Zsolt. – Az eredményeknél sokkal fontosabb számunkra, hogy milyen minőségű munka eredményezte a bajnoki címeket.

– Az MTK-nál a képzés, a nevelés az elsődleges, azonban nyilván használ a fiatalok önbizalmának, ha az előbbiek eredményességgel is párosulnak.
– Egy sportoló, legyen szó atlétáról vagy futballistáról, ha megméretik, akkor mindig győzni akar. Így vannak ezzel a mi labdarúgóink is, mégis azt kell mondjam, a klubnak nem a győzelem a legfontosabb. Nem kerítünk túlzottan nagy feneket a bajnoki elsőségeknek, arra azonban igenis büszkék vagyunk, hogy kirajzolódott egy olyan szisztematikus munka, aminek látjuk az eredményét.

– Ezek az eredmények azt sejtetik, az MTK az elkövetkezendő években is bátran építhet az utánpótlására.
– Szakembereink kutatják a tehetségeket, a hozzánk kerülő fiatalokat pedig megpróbáljuk nevelni. A lehetőség adva van ha a játékosok fejlődése töretlen marad, esetleg egy-egy kisebb hullámvölgy után újra felfelé ível, akkor a jövőben is sok labdarúgó kerülhet fel az MTK első csapatának keretébe.

– Mit gondol, a gyerekek számára mekkora motiváció, amikor azt hallják, hogy a felnőttek Bundesliga egyes együtteseket megelőzve tudnak nemzetközi tornát nyerni?
– Óriási hajtóerő számukra ez. Gondoljon csak bele: azok a labdarúgók, akik néhány éve még Agárdon készültek, most MTK-mezben futballozva nyertek tornát. Az ellenfelek ismeretében ez akkor sem kis dolog, ha tudjuk, csak felkészülési tornáról volt szó... De visszatérve a bajnoki címekre. Az elsőségeknél nagyobb siker az, hogy, mondjuk, Pintér Ádám felkerült a felnőttkeretbe, vagy hogy a korosztályos válogatottakban a labdarúgóink meghatározó szerepet játszanak. A mostani aranyérmeknél fontosabb, hogy huszonhárom-huszonnnégy évesen milyen futballisták lesznek, és az akkori állapotukhoz mivel tudunk mi, edzők hozzájárulni.

– Mely szakemberek tették a legtöbbet az elmúlt év sikereiért?
– A legkisebbeket Juhász Tibor irányította, aztán felfelé haladva Medgyes Péter, Turtóczky Sándor, Korpa Zoltán, Petres Tamás és Farkas Tibor felelt a szakmai munkáért, az U19-et Fedor Sándorral együtt jómagam edzettem, míg a ligacsapat trénere Teodoru Vaszilisz volt. A kapusokkal Lippai József foglalkozott, a sérült játékosok rehabilitációját Somodi László felügyelte, Garami József pedig valamennyi csapat működését koordinálta.

– Milyen érzés azt hallani, hogy egyre több neves klub képviselője nyilatkozik elismerőleg az agárdi futballakadémiáról?
– Jó néhány külföldi szakember megfordult nálunk, és elismerő hangon beszéltek rólunk, az Agárdon folyó szakmai munkáról. Akik itt vagyunk, próbálunk megfelelő minőségű munkát végezni, és úgy tűnik, nem csak tehetségeink vannak, de tudunk is velük bánni. Arra törekszünk, hogy a tanulás, a pihenés és a szakmai munka tökéletes összhangba kerüljön, vannak terveink a rendszer jobbítása érdekében. Ha külföldről felfigyelnek valamelyik labdarúgónkra, akkor az érdeklődőket meghívjuk magunkhoz, és elmondjuk, mit miért teszünk. Nagyon fontos, hogy a játékosainkat nem menedzserek árulják, hanem önmagukra hívják fel a figyelmet… ---- E ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik