Kötelező a győzelem

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.08.19. 00:31
Címkék
Kedden 20.45 órakor Európabajnoki-selejtezőn az Albert Flórián Stadionban San Marinóval játszik a magyar U21-es válogatott. A győzelem annak ellenére kötelező, hogy a Várhidi Péter irányította csapat továbbjutó helyen már aligha végezhet a csoportjában.

Bármilyen hihetetlen, már több mint kilenc hónap telt el azóta, hogy az U21-es válogatott pályára lépett az Eb-selejtezősorozatban. A november 18-án lejátszott Lettország elleni találkozó nem csupán azért fájó emlék, mert a magyar fiatalok 1–0-ra kikaptak, hanem azért is, mert kiderült, a remélt továbbjutásra szinte alig maradt remény. A lettek elleni meccsen a kapus, Bogdán Ádám kiállítása miatt hetven percen keresztül emberhátrányban futballozott a magyar tizenegy, és ez végül döntőnek bizonyult. Edgars Gauracs második játékrész közepén szerzett találatára nem sikerült válaszolni, és ez azt jelentette, a csoport első helye már nem szerezhető meg. Ez még nem lenne nagy tragédia, ha a csapat másodikként is tovább tud lépni (a tíz csoportgyőztes, valamint a négy legjobb második jut tovább, majd a párosítást követően a hét győztes kerül a svédországi fináléba), csakhogy erre sincs reális esély. Ha kedden az U21-es gárda a papírforma szerint győz San Marino ellen, majd szeptember 7-én Szerbiában is megszerzi a három pontot, másodikként végez, de az így meglévő 15 pont csak a többi eredmény hihetetlenül kedvező alakulása esetén garantálná a rájátszást. Vagyis álmodozni felesleges, az viszont igenis elvárható, hogy a korosztály szépen búcsúzzon a sorozattól.

Azt talán mindenki tudja, hogy az U21-es válogatottat már nem Róth Antal irányítja (mint tette azt decemberrel bezárólag hat éven keresztül...), hanem a korábbi szövetségi kapitány, Várhidi Péter. A szakembert Erwin Koeman érkezése után nevezték ki az olimpiai csapat kapitányának, ám az 1988. január elseje után születettek számára csak jövő szeptemberben indul az Eb-selejtezősorozat. Várhidi Péter így egyelőre az U21-es együttesre koncentrál, és abban bízik, hogy a szerephez jutó játékosok pozitív képet alakítanak ki magukról.

„Vasárnap délelőtt találkoztunk, és a tatai edzőtáborban készültünk a San Marino elleni mérkőzésre – mondta Várhidi Péter. – Teljes létszámban csak a meccs délelőttjén tudunk először edzeni, a kerettagok közül ugyanis többen vasárnap léptek pályára. A nyolcvanhatos korosztály a keddi, valamint a szeptemberi, Szerbia elleni kilencven perccel búcsúzik az U21-es válogatottól, és nem lehet közömbös a játékosok számára, hogyan tudják magukra felhívni a figyelmet. Azt kérem a labdarúgóktól, hogy jó mentalitással és hozzáállással saz első perctől kezdve támadófutballt játsszanak. Sok idő nem volt a gyakorlásra, így elsősorban jó egyéni teljesítményekre lesz szükség.”

Az esélyeket illetően az azért jelent valamit, hogy San Marino mind a hat eddigi meccsét elveszítette (Magyarország ellen hazai pályán például 6–1re). A győzelem tehát kötelező, azt viszont a csapat egyik legrutinosabb tagja, Feczesin Róbert is tudja, a csoportból a továbblépésről a riválisok döntenek.

„Nincs olyan mérkőzés, amelyet félvállról lehetne venni, így annak sem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani, hogy az ellenfél még nem szerzett pontot a csoportban – mondta hétfő délután a tatai edzőtáborba tartva Feczesin Róbert. – Lebecsülni senkit sem szabad, arra viszont törekedni kell, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból. Vasárnap az Olasz Kupában a Foligno ellen nem játszottam, végig a kispadon ültem, az edzőmeccseken azonban rendszeresen pályán voltam, gólokat szereztem, vagyis nincs gond a formámmal. Úgy gondolom, felesleges számolgatni: nyerni kell San Marino és Szerbia ellen is, aztán majd kiderül, mindez mire elég.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik