A jelszó: irány az NB I!

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.08.28. 00:18
Címkék
Az újonc Baja otthonában elszenvedett 2–1-es vereség elegendő volt ahhoz, hogy az NB II Nyugati csoportjában szereplő PMFC elöljárói szerződést bontsanak Nagy Tamás vezetőedzővel. A szakmai munkát mostantól a pécsiek korábbi 29-szeres válogatott labdarúgója, Róth Antal irányítja.

Hogy mekkora bizalmat élvezett Nagy Tamás, azt mindenki maga döntse el, egyvalami azonban tény: a bajnoki rajt előtt Pécsen az élvonalba kerülést fogalmazták meg célként, s bár a csapat két győzelemmel kezdte a bajnokságot (2–1 idegenben az Integrál-DAC ellen, majd 2–0-s siker hazai pályán a Kozármislennyel szemben), a hét végi, Baja elleni 2–1-es vereség a szakember állásába került. A PMFC tulajdonosa, Matyi Dezső röviden indokolta a váltást:

„Háromnegyedéves együttműködésünknek most tettünk pontot a végére. A szombati vereség nem fér bele abba a tervbe, amely szerint nekünk első osztályú csapatunk lesz a következő idényben. Egy ilyen fiaskó mellett nem mehettünk el szó nélkül.”

Ennyi a vélemény, ráadásul mindenki tisztában van azzal, aki a pénzt adja, az diktál. Márpedig Matyi Dezső nem keveset áldoz arra, hogy Pécsnek újra NB I-es futballcsapata legyen. Az előző szezonban a hatodik helyen végző együttes játékoskeretét megerősítették, ráadásul úgy tetszik, a Baranya megyeieknek nincs nagy riválisuk a feljutásért vívott harcban. A Lombard Pápa ugyan szeretne feljebb kerülni, azonban az első három forduló eredményei (két vereség mellett egy győzelem) azt mutatják, más a vágyálom és más a realitás. Vagyis a PMFC toronymagas esélyese a versengésnek, csakhogy a Nagy Tamással történt közös megegyezéses szerződésbontás is jelzi, a célhoz vezető úton túlzottan sokszor nem lehet botlani.

Ezt tudnia kell Róth Antalnak is, aki kedden igent mondott a pécsiek invitálására, segítője Márton Gábor és Bogyay Zoltán lesz. A pécsiek legendás futballistája december 31-ig az U21-es válogatottat irányította – hat éven keresztül. A szakember nem először ül le a pécsi kispadra: az élvonalban egyszer, a második ligában pedig kétszer vezette az együttest.

Sokat gondolkodott az ajánlaton?

Hétfőn délután közölte velem a klub tulajdonosa, Matyi Dezső, hogy a csapatnak nincs edzője, majd a tárgyalások kedd délutánra jutottak olyan szintre, hogy megegyeztünk egymással – felelte Róth Antal. – A megállapodás értelmében a bajnokság végéig, azaz június harmincig felelek a szakmai munkáért, a cél pedig természetesen nem más, mint az élvonalba kerülés.

Valljuk be, ez egyáltalán nem teljesíthetetlen feladat. A Lombard Pápán kívül egyetlen csapatnál sem jelentették ki, hogy szeretnének egy osztállyal feljebb jutni...

Való igaz, tudtommal csak két együttes, a Pécs és a Pápa elöljárói nyilatkozták, hogy a terv az NB I-be kerülés. Azonban csak azért, mert más klubnál ezt nem hangoztatják, még szeretnének, sőt akarnak bajnokságot nyerni. Nincs olyan klub, amelyik azért szenved vereséget, mert számára a bajnoki cím érdektelen.

Vállalható a tulajdonos által megfogalmazott célkitűzés?

Ha nem bíznék abban, hogy a Pécs az első helyen végezhet, akkor nem vállaltam volna el a felkérést. Azonban azzal is tisztában vagyok, hogy bajnoki címet szerezni valamennyi osztályban jelentős feladat.

Mikor látta legutóbb a pécsieket futballozni?

Az előző bajnokságban a hazai mérkőzések zömén ott voltam, a mostani szezonban még egy meccsükön sem. A nyáron változott az állomány, azonban a keret zöme már játszott az irányításom alatt. Van olyan labdarúgó, akit serdülő kora óta ismerek, mások a korosztályos válogatottban voltak a játékosaim.

Beszélt az elődjével, Nagy Tamással?

Hívtam már telefonon, de nem tudtam elérni. Természetesen keresem a lehetőséget, hiszen ő háromnegyed éven át dolgozott a futballistákkal, tökéletesen tisztában van a kerettagok erényeivel, hibáival.

Előzőleg a Honvédtól keresték, a közelmúltban állítólag Székesfehérváron vetődött fel a neve lehetséges trénerként. Miért éppen a pécsiek ajánlatát fogadta el?

Egy döntés meghozatalában rengeteg szempontot kell mérlegelni.

Mindig felelősséggel próbáltam határozni, ezúttal sem történt másként.

A szombati, Baja elleni kettő egyes vereség azt mutatja, akár egyetlen botlás az edző állásába kerülhet Pécsen. Belegondolt ebbe, amikor aláírta a szerződését?

Amikor döntöttem, nem az foglalkoztatott, jaj, nehogy jöjjön egy vereség. Szeretnék huszonhétből huszonhét meccset nyerni, de erre még a legendás Alex Ferguson sem képes. Felesleges túlzottan előre tekinteni, most csakis a hét végi, Budaörs elleni hazai találkozóval szabad foglalkozni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik