Szerbia: Javier Clemente lett a szövetségi kapitány

Vágólapra másolva!
2006.07.18. 15:30
Címkék
Javier Clemente korábbi spanyol szövetségi kapitány (képünkön) ma bejelentette: a következő két évben ő irányítja majd a szerb labdarúgó-válogatottat.

"Sikerült megegyezésre jutnunk, most már én vagyok a szerb kapitány, és 2008-ig, az Európa-bajnoki selejtező-sorozat végéig irányítom az együttest" – mondta a Reuters brit hírügynökségnek a szakember.

Az 56 éves Clemente az első külföldi szövetségi kapitány Szerbiában. Irányítása alatt a délszláv válogatott először augusztus 16-án Prágában lép pályára Csehország ellen.

Javier Clemente legutóbb az Athletic Bilbao vezetőedzője volt, ám kirúgták, miután bírálta a klub átigazolási gyakorlatát.

Első bilbaói időszakában kétszer nyerte meg a spanyol bajnoki címet a baszk együttessel. A spanyol válogatottal volt egy 31 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata is 1992 és 1998 között. Az 1994-es világbajnokságon és az 1996-os Eb-n a negyeddöntőbe vezette a hispán nemzeti csapatot.

Dolgozott vezetőedzőként az Espanyolnál, a Real Betisnél, a Real Sociedadnál, az Atlético Madridnál, illetve a francia Olympique Marseille-nél is.

A szerb-montenegrói válogatott utoljára a július 9-én véget ért világbajnokságon szerepelt közös zászló alatt, Montenegró ugyanis a májusi népszavazáson az elszakadás mellett döntött.

Szerbia és Montenegró a világbajnokságon előbb 1-0-s vereséget szenvedett Hollandiától, majd kiütéssel, 6-0-ra kapott ki Argentínától. Az utolsó csoportmérkőzésen Elefántcsontpart gárdája győzte le a délszlávokat 3-2-re. A történtek után Ilja Petkovics szövetségi kapitány távozott.

Szerbia az Európa-bajnoki selejtező-sorozatban POrtugáliával, Lengyelországgal, Belgiummal, Finnországgal, Kazahsztánnal, Azerbajdzsánnal és Örményországgal szerepel egy csoportban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik