A River szurkolói nem törődtek bele a kiesésbe

Vágólapra másolva!
2011.06.27. 09:48
null
<a href="http://www.nemzetisport.hu/nso_galeria/Botrany_a_River_Plate_kiesese_utan">A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A FÉNYKÉPRE</a> (Fotó: Reuters)
Címkék
A River Plate másodosztályú – jelent meg a nemzetközi médiában ez a cím, miután az argentin rekordbajnok óriási meglepetésre csupán 1–1-es döntetlent játszott a másodosztályú Belgranóval, így (mivel az osztályozó első meccsén kétgólos vereséget szenvedett) kiesett az élvonalból. A „milliomosok&quot; szurkolói nem bírták elviselni csapatuk kudarcát, a találkozót követően óriási balhé tört ki a Buenos Aires-i stadion környékén: a drukkerek autókat törtek össze, petárdákat dobáltak, és különböző tárgyakat hajigáltak a klub épületei felé. A balhés éjszakáról készült fotókat képgalériánk segítségével megtekinthetik!

Jó páran még a találkozó lefújását sem várták meg, ezért a 89. percben félbe kellett szakítani a játékot, a biztonságiak vízágyúkkal próbálták csitítani a dühöngő tömeget a lelátókon. A játékvezető végül úgy döntött, lefújja a mérkőzést, ezzel végleg eldőlt, hogy a 33-szoros bajnok River búcsúzik az élvonaltól. Ahogy azt már ilyen esetekben megszokhattuk, szurkolók ezrei rohantak az utcákra, hogy nemtetszésüknek hangot adhassanak...

A lefújást követően a nézők megkezdték a stadion leamortizálását, a székeket kitépték helyükből, tárgyakat dobáltak a pályára, valamint a játéktérre is megpróbáltak bejutni, ám a hatóságok ezt sikeresen meggátolták. Ezt követően az Estadio Monumental környékén folytatódott a randalírozás. A tömeg több boltot is felbolygatott, konténereket gyújtott fel, a kiérkező rendőröket pedig kövekkel dobálta meg, akik ezt vízágyúval viszonozták.

A helyszíni beszámolók szerint legalább 72-en sérültek meg az utcai balhéban, köztük 25 rendőr. Az argentin rendőrség közleménye szerint a kórházba szállítottak közül két ember állapota kifejezetten súlyos, őket fejbe találta két tárgy az utcán. A legtöbb személyt egyébként kisebb zúzódásokkal, agyrázkódással vittek be kivizsgálásra. Egyes jelentések szerint 50 embert tartóztattak le az éjszaka során. A kedélyek lecsillapodása után a Belgrano játékosai kimehettek a pályára, hogy megünnepelhessék feljutásukat.

„Beírtuk magunkat az argentin futball történetébe" – hangoztatta Juan Carlos Maldonado a találkozót követően. A Belgrano egyenlítő találatát jegyző Guillermo Farre szerint sikerük megérdemelt volt: „Három osztályozót játszottunk az elmúlt négy évben, azt mondták rólunk, hogy nem értünk el semmit. Ezt a csapatot rendkívül sok kritika érte, ezért megérdemeljük ezt a pillanatot."

A „milliomosok" szurkolóinak többsége rigmusokban skandálva követelte Juan José López vezetőedző és Daniel Passarella klubelnök azonnali távozását. Utóbbinak azonban esze ágában sincs lemondania.

„Csak hullazsákban tudnak elvinni innen – mondta Passarella, majd azt kérte az újságíróktól, hogy az interjúkkal várjanak még, amíg az események elcsöndesednek. – Talpra fogunk állni, újjáépítjük a csapatot." A fanatikusok egyébként nemcsak a klub vezetőit, hanem a játékosokat is inzultálták – Matías Almeydát kivéve, ő ugyanis elismerő tapsban részesült.

A River Plate 110 éves története során először búcsúzott az élvonalból, a következő idényt a Primera B Nacionalban tölti. Az argentin első osztályban így már csak a Boca Juniors és az Independiente az, amelyik még egyszer sem esett ki onnan.

RIVER PLATE–BELGRANO 1–1

OSTROMÁLLAPOT A RIVERNÉL

ARGENTIN BAJNOKSÁG, CLAUSURA
OSZTÁLYOZÓ, VISSZAVÁGÓ
River Plate–Belgrano (II.) 1–1 (Pavone 5., ill. Farre 62.)
Az élvonalba jutott: a Belgrano, 3–1-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik