A pályán összeeső labdarúgó anyja beszélt fia halálának okairól

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.09.04. 10:00
Édesanyja beszélt Juan Izquierdo halálának körülményeiről (Fotó: Getty Images)
Mint arról beszámoltunk, múlt héten elhunyt a Sao Paulo–Nacional Libertadores-kupa mérkőzés hajrájában összeeső 27 éves uruguayi hátvéd, Juan Izquierdo, akit a kórházba szállítás közben újra kellett éleszteni, majd öt nappal később életét vesztette. Most a labdarúgó édesanyja beszélt fia halálának okairól.

„Még mindig nem fogtam fel. Az az igazság, hogy napról napra derül ki számomra. Most a házában vagyok a két és fél éves lányával, aki nagyon ragaszkodik hozzám és megkérdezi, hogy mikor jön haza az apukája. Szerencsére a Nacional (Izquierdo klubja) pszichológusokkal is segít neki és Selenának (Izquierdo párja), de nagyon nehéz megmondani neki, hogy apa nem jön vissza” – idézte a Sport 890 uruguayi rádiónak nyilatkozó Sandra Vianát, Izquierdo édesanyját a montevideo.com.uy.

Viana és Izquierdo apja egy nappal a hátvéd összeesése után, augusztus 23-án utazott Brazíliába, de közben nem tudtak a helyzet súlyosságáról.

„Tudni akartuk, mi történt, mert soha nem voltak szívproblémái. Egy orvoscsoport tanulmányozta az esetet és elmondták nekünk, hogy elkapott egy vírust, megduzzadtak a nyirokcsomói, de nem volt láza, vagy ilyesmi. A vírus megtapadt a szívében és megduzzadt. A labdarúgás nagy hatásával és feszültségével váltotta ki az aritmiát. Ezt mondta nekem egy kardiológus és két neurológus” – számolt be róla Viana.

Izquierdo ellátását már a pályán megkezdték, majd mentővel szállították kórházba a mérkőzésről, de az út alatt újra kellett őt éleszteni, majd a kórházban mesterséges lélegeztetőre került.

„Amikor megérkezett a kórházba, klinikailag halott volt. Újraélesztést hajtottak végre rajta, de nem jött vissza azonnal. Tizenkilenc-húsz percet töltöttek az újraélesztéssel. Emiatt duzzadt meg az agya, mert túl sokáig volt vér nélkül. Amikor diagnosztizálták, hogy az agyával nincs visszaút, azt akartuk, hogy lekapcsolják, hogy ne szenvedjünk annyit. Azt mondták nekünk, hogy hatvan órát kell várnunk, hogy a szervezet eltávolítsa a gyógyszereket. Az agyhalál után azt mondták nekünk, hogy három-négy napba telhet, amíg a szervek lassan elhalnak. Nem akartunk ezen keresztülmenni, de azt mondták, hogy ez (a lekapcsolás) nem lehetséges. A hatvan óra kedden este járt le” – elevenítette fel Sandra Viana a fiával történteket.

Juan Izquierdónak és párjának, Selenának a két és fél éves Lucero mellett a labdarúgó halála előtt 10 nappal született meg második gyermeke. Sandra Viana elmondta, hogy a családot többen is segítik, s a következő nyolc évben megkapják Izquierdo fizetését, a gyermekek pedig 21 éves korukig gondozásban részesülnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik