Az Egyesült Államok visszavágott Európának, elhódította a Solheim-kupát

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.09.15. 22:34
Az Egyesült Államok 2017 óta először nyerte meg a Solheim-kupát (Fotó: Getty Images)
Az első napon megszerzett négypontnyi előnyéből hármat megtartott az Egyesült Államok válogatottja, és összesítésben, a vasárnapi egyesek végeztével 15.5–12.5-re legyőzte vendégét, Európa válogatottját Gainesville-ben, azaz hét év után, két vereségért visszavágva, megnyerte a női golfsport legnagyobb presztízsű csapatversenyét, a Solheim-kupát.

A pénteki első nap nyolc páros mérkőzéséből hatot az amerikaiak nyertek meg, és bár a szombati nyolc felét már az európaiak vitték el, a házigazda jelentős előnnyel vágott neki a vasárnapi egyes mérkőzéseknek.

Az európaiak remekül kezdték az utolsó napot, Charley Hull magabiztos győzelmet aratott a világelső – és mindhárom páros mérkőzésén nyerő – Nelly Korda ellen, és a másik angol, Georgia Hall is magabiztosan múlta felül Alison Lee-t.

Szép lassan azonban kezdtek beesni az amerikai győzelmek is, és négy pár volt még kint a pályán, amikor elérkezett a döntő pillanat: a világranglista-második Lilia Vu és a svájci Albane Valenzuela mérkőzésének utolsó szakaszán az amerikai játékos remek gurítóhelyzetet dolgozott ki magának, közelről nem is hibázott, megszerezve azt a fél pontot, amivel biztossá vált az amerikai győzelem.

A VASÁRNAPI MÉRKŐZÉSEK ÖSSZEFOGLALÓJA

Két év múlva Hollandiában, az észak-brabanti kisvárosban, Cromvoirtban rendezik meg a következő mérkőzést.

19. SOLHEIM KUPA, GAINESVILLE
EGYESÜLT ÁLLAMOK–EURÓPA 15.5–12.5
A 3. NAP EGYÉNI MÉRKŐZÉSEI – elöl a győztesek, döntetlen esetén a házigazda
Hull (Európa)–Korda (Egyesült Államok) 6, 4
Khang (EÁ)–Pedersen (EU) 6, 5
Hall (EU)–Allison Lee (EÁ) 4, 3
Corpuz (EÁ)–Nordqvist (EU) 4, 3
Zhang (EÁ)–Ciganda (EU) 6, 4
Andrea Lee (EÁ)–Henseleit (EU) döntetlen
Boutier (EU)–Thompson (EÁ) 1, 0
Coughlin (EÁ)–Stark (EU) döntetlen
Vu (EÁ)–Valenvuela (EU) döntetlen
Sagström (EU)–Schmelzel (EÁ) 1, 0
Maguire (EU)–Ewing (EÁ) 4, 3
Kupcho (EÁ)–Grant (Európa) 3, 1

A győztes amerikai csapat (Fotó: Getty Images)
A Solheim-kupa a női golf leghíresebb csapatversenye, amelyen az Egyesült Államok és Európa válogatottja csap össze. A férfi Ryder-kupa mintájára létrehozott háromnapos versenyt kétévente rendezik meg, felváltva az Egyesült Államokban és Európában. A mostani verseny kivételesen egy évvel követte az előzőt: a Covid-járvány miatti kényszerű változtatás után a Solheim-kupa most került vissza a páros évekre.
Az eddigi 19 viadalból 11-et az Egyesült Államok nyert meg, nyolcat (köztük a megelőző kettőt) Európa.
A Solheim-kupát 1990-ben rendezték meg először. Nevét a norvég-amerikai golffelszerelés-gyártó, Karsten Solheim és felesége, Louise Solheim után kapta; annak idején az ő támogatásukkal jött létre a ma már nagy presztízsű viadal. A résztvevők– dacára annak, hogy a sportág profi versenyein mesés a díjazás– nem részesülnek pénzdíjban.
Az idei Solheim-kupát szeptember 13. és 15. között rendezték meg, a házigazda az Egyesült Államok, közelebbről a virginiai Gainesville golfklubja, a Robert Trent Jones Golf Club volt.
A verseny menete: az első és a második napon nyolc-nyolc páros mérkőzést játszanak le, a harmadik napon 12 egyénit, mindegyiket a meccsjáték szabályai szerint. A mérkőzések győztese az a csapat/játékos, amely/aki több szakaszt nyer meg a 18 lyukas parti során. A győzelem egy, a döntetlen fél pontot hoz a csapat konyhájára; ha az összes mérkőzés lejátszása után döntetlen az összesített állás, akkor a címvédő válogatottat hirdetik ki győztesnek.
A páros mérkőzések két rendszerben zajlanak: nyolc mérkőzésen mindkét csapattag a saját labdájával játszik, és a jobbik eredménye számít a csapatversenybe (fourballs); nyolc mérkőzésen a pár két tagja ugyanazzal a labdával játszik, felváltva ütnek, értelemszerűen a közös eredményük számít (foursomes).
A legjobb európai és egyesült államokbeli golfozók alkotta, 12-12 tagú válogatottakba főszabályként háromféleképpen lehet bekerülni: a kvalifikációs időszak során nyújtott teljesítményen alapuló ranglistáról; a világranglistáról; valamint a kapitány meghívójával (az európai válogatottnál négy, az Egyesült Államok csapatában három meghívott játszhat).
Az idei csapatok (zárójelben a világranglista-helyezés)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Nelly Korda (1.), Lilia Vu (2.), Rose Chang (10.), Lauren Coughlin (14.), Ally Ewing (17.), Megan Khang (21.), Allison Lee (25.), Allisen Corpuz (28.), Andrea Lee (43.). Kapitányi meghívott: Lexi Thompson (46.), Jennifer Kupcho (53.), Sarah Schmelzel (61.). Kapitány: Stacy Lewis
EURÓPA: Céline Boutier (francia, 9.), Charley Hull (angol, 11.), Maja Stark (svéd, 26.), Linn Grant (svéd, 27.), Esther Henseleit (német, 30.), Leona Maguire (ír, 33.), Carlota Ciganda (spanyol, 34.), Madelene Sagström (svéd, 39.). Kapitányi meghívott:  Georgia Hall (angol, 41.), Albane Valenzuela (svájci, 62.), Anna Nordqvist (svéd, 71.), Emily Kristine Pedersen (dán, 103.). Kapitány: Suzann Pettersen (norvég)
A verseny hivatalos honlapja: www.solheimcup.com 
A SOLHEIM-KUPA – RÖVIDEN

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik