Valamiért Ismerős Arcok 9. rész - Jackie Milburn: A csendes ember

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2012.05.22. 21:05
Pár nappal ezelőtt, május 11-én lett volna 88 éves a Newcastle United egyik nagy ikonja, aki 2006-ig a klub legeredményesebb játékosa volt, és...

Pár nappal ezelőtt, május 11-én lett volna 88 éves a Newcastle United egyik nagy ikonja, aki 2006-ig a klub legeredményesebb játékosa volt, és aki igazán megteremtette a klubnál a 9-es mez mítoszát.Pár nappal ezelőtt, május 11-én lett volna 88 éves a Newcastle United egyik nagy ikonja, aki 2006-ig a klub legeredményesebb játékosa volt, és aki igazán megteremtette a klubnál a 9-es mez mítoszát.

John Edward Thompson “Jackie” Milburn (1924.05.11. – 1988.10.09.), azaz “Wor Jackie”.

Becenevét a newcastle-i lakosok, a Geordie-k tájszólása ihlette, hiszen a Newcastle-től 15 mérföldre északra, Ashington-ban született Milburn-t a szurkolók annyira szerették, hogy egyszerűen csak úgy hívták: „a mi Jackie-nk” azaz „Our Jackie”. Abból kiindulva, hogy náluk a town (város) az „toon”, teljesen logikus, hogy az our, az „wor”.

A nemzetközi berkekben is népszerű csatár kapcsán később tovább fejlesztették a szójátékot, és az első világháború kifejezés egyetlen betűjének megváltoztatásával egész egyszerűen úgy hívták, „The First Wold Wor”, azaz „a mi világelsőnk”.

Most, hogy megálltunk (nem is csak) egy szóra, inkább kanyarodjunk vissza a legendához.

A genetikát nem lehet – legalább is akkoriban nem lehetett – kijátszani. Milburn-nek az édesapja, Alexander ágán öt unokatestvére volt, akikből négyen is (John, George, James és Stanley) focisták lettek. Egyedül lánytestvérük, Elizabeth nem lett labdarúgó, de neki mégis több köze van az angol focihoz, mint fivéreinek, tekintve, hogy ő volt az édesanyja a későbbi világbajnok testvérpárnak, Jack és Bobby Charlton-nak.

Micsoda idők jártak akkoriban. Milburn 1943-ban, 19 évesen egy kölcsönkért foci cipővel érkezett Newcastle-be, miután a klub újságban feladott hirdetésére válaszolva jelentkezett játékra.

A vezetők láttak benne fantáziát, de még a leigazolása előtt, amolyan utolsó próbatételként egy edzőmeccsen kellett bizonyítania. Csapata a szünetben 0:3-as vesztésre állt, de Jackie a becserélése után hat (!) alkalommal volt eredményes. Végül 9:3-ra győztek, és természetesen szerződtették. A 2. világégés miatt 1946-ig Milburn bányászként is dolgozott a háborús foci liga mellett.

Kezdetben szélsőként számítottak rá, de amikor az aktuális középcsatár a Southamton-ba igazolt, Jackie átvette a helyét, és megkapta a 9-mezt. Arról, hogy a számmisztika mennyire népszerű észak-Angliában elég annyit, hogy Milburn már akkor, 1947-ben nagyon szerencsésnek érezte magát, hogy Hughie Gallagher egykori mezét viselheti.

Később elmondta, hogy a tragikus sorsú skót legenda majdnem minden mérkőzés után ugyanakkor, ugyanott várta, és mindig ezt mondta: „Szia Jackie, jól csinálod! De van egy tippem…” Ezután pedig tanácsokkal látta el utódát.

Rekordok

Milburn igazi közönség kedvenc lett. A Newcastle az irányításával 1951-ben, 1952-ben és 1955-ben is megnyerte az F.A. kupát. Az 1951-es fináléban duplázott, 1955-ben pedig 45 másodperccel a kezdés után betalált. 14 évig volt a klub alkalmazásában, ezalatt 353 bajnoki mérkőzésen 177 gólt, összességében pedig Newcastle mezben 395 mérkőzésen 200 gólt szerzett. Ha pedig figyelembe vesszük az 1943 és 1946 közötti nem hivatalos, úgynevezett háborús bajnoki meccseket, akkor 492 mérkőzés alatt 238 gól a mutatója. Az angol válogatottban 1948 és 1955 között számítottak rá, igaz csak 13 alkalommal, melyeken 10 gólt szerzett.

1957-ben amolyan levezetésként a 33 éves Milburn az északír Linfield játékos-edzője lett. Végül 3 év alatt 9 különböző trófeát nyertek, köztük két bajnoki címet, és egy kupát, Jackie pedig az 1957/58-as szezonban az év játékosa lett az ír bajnokságban. Szóval a laza levezetésből végül az lett, hogy 54 mérkőzésen 68 góljával járult hozzá a sikerekhez.

A foci után

A linfield-i sikerek után két szezonon át a Yiewsley, egy bajnoki évadban pedig az Ipswich managere volt, majd 1964-ben hazatért Newcastle-be, mint a News Of The World sportújságírója. 1967-ben egy gálameccset szerveztek a tiszteletére a St. James Park-ban. A magánéletben szerény, csendes, minden ismerőse által tisztelt és szeretett Milburn meg volt róla győződve, hogy 10 évvel a távozása után az emberek már elfelejtették, ehhez képest közel 50.000 ember előtt került sor a mérkőzésre, amin részt vettek többek között az akkor már világbajnok rokonok Jack és Bobby Chalton, valamint Puskás Ferenc is.

1988-ban 64 évesen hunyt el tüdőrákban ashington-i otthonában. A newcastle-i Szent Miklós templomban volt a temetése, ahol 30.000 szurkoló jelent meg, hogy lerója tiszteletét. Magánvéleményként hadd jegyezzem meg, hogy amikor Newcastle-ben jártam, a belvárosbanvoltam ennél a templomnál.Mit is mondjak, a nem túl tágas utcákra visszagondolva,valószínűleg még a villanyoszlopokon is emberek csüngtek azon a szomorú napon.

Még a halála évében a St. James Park megnyitotta az új nyugati lelátót, amit róla neveztek el. Milburn-nek a szülővárosában és Newcastle-ben, a St. James Park környékén is van szobra, igaz utóbbit több alkalommal áthelyezték, legutóbb idén áprilisban a stadion dél-keleti sarkához.

Jackie Milburn-t tehát 24 évvel a halála után sem felejtették el a geordie-k, számos alkalommal megemlékeznek róla, és ilyenkor gyakran vendég a legendás csatár már nyolcvanas éveit taposó felesége, Laura (a szobor mellett).

A Newcastle első igazán nagy 9-ese tehát a híres mezszámot legendássá tette, hiszen helyi srácként alkotott benne maradandót, amivel a szurkolók örökre a szívükbe zárták. Rekordját eligazolása után 49 évvel állította be, és döntötte meg egy másik helyi srác, bizonyos Alan Shearer, aminek biztosan Wor Jackie örült volna a legjobban.

Mark29

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik