A Végső Visszaszámlálás

2476361 24763612476361 2476361
Vágólapra másolva!
2013.09.02. 09:09
Eljött az utolsó nap. A nyári átigazolási időszak ma éjfélkor lezárul, azaz mint mindig, most is felpörögnek az események. A nyár slágere...

Eljött az utolsó nap. A nyári átigazolási időszak ma éjfélkor lezárul, azaz mint mindig, most is felpörögnek az események. A nyár slágere, a "Garreth Bale saga" tegnap befejeződött, de nem hinném, hogy ezzel vége lenne az izgalmaknak, hiszen sok csapat igyekszik még az utolsó órákban játékosokat szerződtetni. Van ahol kétségbeesett kapkodásról van szó, van ahol a hetek, hónapok óta zajló tárgyalásokat, utolsó pillanatig húzott alkudozásokat zárnak le. A szurkolóknak csak két dolog számít: ki jön és ki megy? Az utolsó napon - legyen az a téli, vagy a nyári időszak - sok nagy név váltott már csapatot. Számunkra talán a legemlékezetesebb Andy Carroll 2011. januári távozása volt. Ezt megelőzően pár órával igazolt Fernando Torres a Chesea-be (generálva a Carroll-üzletet), de utolsó napos Premier League transzfer résztvevője volt az elmúlt pár évből még Rafael Van der Vaart (Spurs, 2010), Niko Krancjar (Spurs, 2009), Andrej Arshavin (Arsenal, 2009), Dimitar Berbatov (Manchester Utd., 2008), Robinho (Manchester City, 2008), Carlos Tevez és Javier Mascherano (West Ham, 2006), Ashley Cole (Cheslea, 2006), vagy például Wayne Rooney (MAnchester Utd., 2004) is.Eljött az utolsó nap. A nyári átigazolási időszak ma éjfélkor lezárul, azaz mint mindig, most is felpörögnek az események. A nyár slágere, a "Garreth Bale saga" tegnap befejeződött, de nem hinném, hogy ezzel vége lenne az izgalmaknak, hiszen sok csapat igyekszik még az utolsó órákban játékosokat szerződtetni. Van ahol kétségbeesett kapkodásról van szó, van ahol a hetek, hónapok óta zajló tárgyalásokat, utolsó pillanatig húzott alkudozásokat zárnak le. A szurkolóknak csak két dolog számít: ki jön és ki megy? Az utolsó napon - legyen az a téli, vagy a nyári időszak - sok nagy név váltott már csapatot. Számunkra talán a legemlékezetesebb Andy Carroll 2011. januári távozása volt. Ezt megelőzően pár órával igazolt Fernando Torres a Chesea-be (generálva a Carroll-üzletet), de utolsó napos Premier League transzfer résztvevője volt az elmúlt pár évből még Rafael Van der Vaart (Spurs, 2010), Niko Krancjar (Spurs, 2009), Andrej Arshavin (Arsenal, 2009), Dimitar Berbatov (Manchester Utd., 2008), Robinho (Manchester City, 2008), Carlos Tevez és Javier Mascherano (West Ham, 2006), Ashley Cole (Cheslea, 2006), vagy például Wayne Rooney (MAnchester Utd., 2004) is.

A következő órákban pedig izgulhatunk, hogy sikerül-e villantani valamit a Newcastle vezetőségének, ennek halványra sikerült időszaknak a végén. Persze ilyenkor jön az ellenvélemény, hogy a Newcastle azért nem aktív most, mert télen öt játékos érkezett, azaz előrehozták az igazolásokat. Én viszont erre azt mondom, hogy egy éve az EL szezon jelentette kettős terhelésre készült a klub, és mégis csak egy játékos (Anita) érkezett. A téli ötös tehát inkább elkésett tavalyi, mint korai idei.

Nézzük mit várhatunk a szakmai stábtól.

Joe Kinnear hallgat. Nyáron új pozícióban, Football Director-ként berobbant a klub életébe, leginkább pár eszelős nyilatkozattal. Rosszul mondta a fél csapatnak a nevét, de eleve össze-vissza beszélt mindenféle hülyeséget.

A manager ekkor még nyaralt, majd amikor visszatért, Kinnear ment el nyaralni, így az első komolyabb kupaktanácsra (Kinnear-Pardew-Carr) majdnem egy hónappal az új felállás bejelentése után került sor.

Azóta viszonylag csendben van, igazából három alakalommal került be a sajtóba. Az egyik Remy leigazolása (kölcsönvétele) volt, a másik egy paparazzi fotó, amikor egy nizza-i repülőtéren kapták le, a harmadik pedig egy múltheti nyilatkozat, amiben megnyugtatott mindenkit (legalább is ez volt a cél) hogy rendben lesz a csapat, mindenki ezen dolgozik.

Alan Pardew eközben aggódhatott pár hétig, és aggódhat ma is. Hiába adott ő le listát, hogy kiket szeretne igazából mindig késve kapja meg az embereket. Cissé-t és Debuchy-t is (egy év eltéréssel) nyáron akarta, de télen kapta meg, míg Remy-t télen akarta és most érkezett. Most Gomis-t akarta, és őt is esélyesebb lesz januárban (amikor még utoljára pénzt kaphat érte a Lyon) megszerezni.

Lojális, mert a nyilatkozataiban megvédi a vezetőséget, kb. eskü alatt vallja, hogy kő kemény tárgyalások mennek a színfalak mögött. Lassan pedig beletörődik, hogy ezzel a kerettel kell lenyomnia a következő pár hónapot. Mert hogy ő fogja lenyomni, az majdnem biztos.

Végül pedig itt van Mike Ashley. Hogy neki mik a céljai a klubbal, az nagy talány. Adott egy fontmilliárdos tulaj, aki 2007 óta pénzügyileg majdnem tökéletesen gatyába rázta az eladósodás szélén álló klubot, ami az egy év Championship tükrében még nagyobb szó.

Tehetős klub, gazdag tulaj, és mégsincs semmi kockázat. Egész egyszerűen a mérleget tartani kell, és nem lehet még 5-10 millió font mínusszal sem zárni. Pedig egyrészt ez az összeg bőven beleférne, másrészt ha nem jön be a számítás, akkor fél év múlva simán vissza lehet forgatni egy-két eladással.

Nyilván nem célom, hogy megmondjam Mike Ashley-nek a frankót (mégis csak ő a milliárdos, nem én), de mintha nem értené meg, hogy az általa meghatározott célok (masszív középcsapat, néha EL) nem jelentenek perspektívát egy olyan klub szurkolóinak, amelyik a 90-es években és a 2000-es évek elején a TOP 5 csapatban volt Angliában és a BL indulás nem a csoda- hanem az elérhető kategóriába tartozott.

Van még idő, igaz már csak pár óra.

Minden kedves olvasónktól várjuk a csapattal kapcsolatos a pletykákat, tuti tippeket, hivatalos bejelentéseket hozzászólás formájában, mert sajnos fizikai képtelenség lesz minden friss hírt bejegyzésben megosztani veletek.

Holnap aztán majd jön az összefoglaló poszt, hogy milyen hangnemben, az a mai üzletelésen múlik.

Hajrá Newcastle!

Mark29


UPDATE!

Twitter üzenet "@RyanCator_91 névről:

"A Club Shop-ban dolgozom, és most szóltak hogy csináljam meg ezt, és küldjem a recepcióra..."

???


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik