A Tigris újra ordítani akar

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.01.10. 20:15
Címkék
Dariusz Michalczewski. Európában, elsősorban persze Németországban és Lengyelországban fogalom a neve. Kilenc éven keresztül az övé volt a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú trónja, amelyet tavaly ősszel volt kénytelen átadni Julio César Gonzáleznek. Most Erdei Zsoltnak lehetősége nyílik legalább Hamburgba, az Universum Box-Promotion székhelyére visszavinni a koronát, hiszen január 17-én ő mérkőzhet meg a Tigris-verő mexikóival. A lengyelből németté, majd németből ismét lengyellé lett bokszolóval készített interjúnkban a saját, illetve Erdei Zsolt sorsát firtató kérdésekről, esélyekről, lehetőségekről beszélgettünk.
"Tigris" és egy igazi tigris...
"Tigris" és egy igazi tigris...
"Tigris" és egy igazi tigris...
"Tigris" és egy igazi tigris...
"Tigris" és egy igazi tigris...
"Tigris" és egy igazi tigris...
– A többség úgy vélte a González elleni vereségét követően, jobb lenne, ha abbahagyná. Csak éppen Dariusz Michalczewski másképp döntött.
– Már a meccs után azt mondtam magamnak, így nem szabad befejezni, nekem folytatnom kell a bokszot. Már akkor eldőlt a sorsom. De időt szerettem volna nyerni, nem akartam, hogy később esetleg megbánjam, amit forró fejjel elhatároztam. Az idő csak megerősített abban, hogy nem szabad abbahagynom.
– Befolyásolta valaki a döntésében?
– Vagyok annyira önfejű, hogy a közvetlen környezetemből igazán senki. Csak a szurkolóim. Miattuk szeretném folytatni. Teljesen egészséges vagyok, kellően motivált, van még bennem egy-két jó év, miért kellene visszavonulnom?

Névjegy

DARIUSZ MICHALCZEWSKI

Született: 1968. május 5., Gdansk
Beceneve: Tigris
Állampolgársága: lengyel–német
Sportága: ökölvívás (félnehézsúly, 79.379 kg)
Magassága/testsúlya: 184 cm/79 kg
Klubja: Universum Box-Promotion
Edzôje: Fritz Sdunek
Alapállása: normál (jobbkezes)
Eredményei. Amatôrként: Európa-bajnok (1991, Göteborg – 81 kg); mérlege: 150 mérkôzés, 139 gyôzelem (89 K. O.–d. f. gy.), 11 vereség. Hivatásosként: WBO-világbajnok (1994–2003, félnehézsúly; 1994, cirkálósúly), WBA-IBF-világbajnok (1997, félnehézsúly), IBF-interkontinentális bajnok (1994); mérlege: 49 mérkôzés, 48 gyôzelem (38 K. O.–T. K. O.), 1 vereség
– Mi az, ami még ösztönzi? Végül is kilenc évig a világ legjobbja volt, anyagi gondjai nincsenek, és még sorolhatnám.
– Az egésznek az atmoszférája izgat igazán. A felkészülésé, a mérkőzéseké. Beleszagolni az edzőterem levegőjébe, hallani az ordító közönséget. Aki nem élt át hasonlót, nem tudja, milyen érzés, aki pedig már igen, úgyis tudja, miről beszélek.
– Kinek akar még bizonyítani?
– Magamnak, mindenkinek, aki leírt a González elleni vereségem után. Még egyszer világbajnok akarok lenni, egy másik szervezetnél. Már eldőlt, hogy a Branco–Tiozzo mérkőzés győztesével bokszolhatok a WBA világbajnoki övéért, ha nyerek, újra a nagy Michalczewskiről beszélnek majd az emberek.
– Van mit feledtetnie, hiszen González ellen nem igazán ment a boksz.
– Utólag már könnyű okosnak lenni, de talán nem kellett volna vállalni a találkozót. Négy héttel előtte beteg voltam, egy héttel előtte szintén. Nem tudtam rendesen felkészülni, ami egy jó bokszoló ellen nagy hátrány. Ráadásul González sokat szabálytalankodott, fejelt, nem találtam az ütéstávolságot, nem voltam pontos. Kívülről úgy tűnhetett, rosszul bokszoltam.
– Szomorú, hogy nem tudta beállítani Rocky Marciano rekordját? Végül is már csak ez az egy álma volt.
– Persze, az vagyok, de vegyük figyelembe, hogy a vereség három évvel korábban is bekövetkezhetett volna. Akkor is kikaphattam volna, és most senki sem beszélne erről a csúcsról. Nem volt szerencsés az elmúlt időszak menetrendje, túl sok volt a nehéz meccs. Jobb lett volna olyan ritmusban bokszolni, hogy két könnyű, majd egy nehéz mérkőzés, nekem viszont egymás után jött kétszer Hall, Harmon és González, közben pedig csak DeGrandis ellen volt könnyű meccsem. Ez négy nehéz csata, ráadásul köztük több szünetet is el tudtam volna viselni. De az én hibám is, hogy ilyen ütemben, ilyen ellenfelekkel bokszoltam.
– Az ön hibája is…
– …meg az Universumé is. Elvégre a csapat választ ellenfelet. Kohl úr (az Universum Box-Promotion tulajdonosa – a szerző) azt hitte talán, hogy menni fog. Ráadásul González ellen a bírók sem voltak jók, a mérkőzésvezető rosszul dolgozott, a pontozók a tengerentúlról érkeztek, egyáltalán nem éreztem, hogy hazai pályán bokszoltam volna. Sőt…

Sikertörténet évszámokban

1989: Dariusz Michalczewski egy sporttáskával megérkezik Lengyelországból Németországba, és új hazája színeiben folytatja pályafutását.
1991: A göteborgi Európa-bajnokság döntôjében megveri a holland Zvezerijnent, és elfoglalja a kontinens trónját. Az Eb után, ahelyett, hogy a megszokott utat követve még Sydneyben a vb-n, majd 1992-ben a barcelonai olimpián az amatôrök között villogna, profinak áll. A hivatásosok között szeptember 16-án debütál, a második menetben technikai K. O.-val veri meg Frederic Portert.
1992: A tizedik menetben kiüti a tunéziai születésű Ali Saidit, és megszerzi profikarrierje elsô titulusát, a német nemzetközi bajnoki övet.
1993: Megvan az elsô jelentôsebb öv is: Noel Magee „brutalizálásával” (T. K. O. a 8. menetben) övé lesz az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség) félnehézsúlyú interkontinentális bajnoki koronája.
1994: Szeptember 10-én Hamburgban pontozással legyôzi Leeonzer Barbert, megszerzi a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú világbajnoki övét, és ô lesz az Universum elsô világbajnoka. Ugyanebben az évben Nestor Giovannini legyôzésével övé lesz a cirkálósúlyú korona is, elsô németként birtokol egyszerre két súlycsoportban vb-övet.
1997: Elsô német bokszolóként három világbajnoki övvel büszkélkedhet, miután címegyesítô meccsen legyôzi a WBA (Bokszvilágszövetség) és az IBF királyát, Virgil Hillt.
1999: Megveri kategóriabeli egyetlen igazi riválisa, Roy Jones Junior egyedüli legyôzôjét, Montell Griffint.
2002: Profikarrierje során elôször bokszol lengyel közönség elôtt, immár lengyel színekben: Gdanskban a második menetben kiüti Joey DeGrandist.
2003: Október 18-án Julio César González Hamburgban elveszi tôle a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övét.
– Lélektanilag hogyan érintette a kudarc?
– Megviselt, ezt nem tagadom. De korábban megnyertem egy sor mecscset, igazi bajnok vagyok, vissza fogok térni a csúcsra. Ha valaki kilenc évig világbajnok, lehet egyszer rossz időszaka. Nekem most volt, majd kikecmergek belőle, és ismét a helyemre kerülök.
– Most egy klubtársának, Erdei Zsoltnak lehetősége van arra, hogy a WBO koronáját visszavigye Hamburgba.
– Csak sok sikert tudok kívánni neki. Zsolt jó bokszoló, szorgalmas, de még tapasztalatlan. Mindössze egy tizenkét menetes mérkőzést vívott, egy közép-szerű spanyol ellen, ráadásul úgy, hogy a végére nagyon elfáradt. Remélem, kihívóként nagyon motivált lesz, vigyáz González fejére, sikerül tiszta meccset vívnia. Láttam edzeni, tiszta szívből remélem, visszaviszi Hamburgba az övet.
– Ha valaki, ön biztosan tudja, mi lehet hatásos a mexikói ellen.
– Egyértelműen a közeli felütések. González sokszor hajol mélyre, ha az ember ilyenkor mélyről üt, könnyen fejen találhatja. Arra is érdemes figyelni, hogy amikor egyenest üt, utána a feje szabadon marad. Nagyon kellemetlen stílusú bokszoló. Kívülről komikusnak, már-már mulattatónak tűnik a mozgása, de borzalmasan nehéz ellene bunyózni. Tisztátalan a harcmodora, nem veti meg a szabálytalanságokat, sokat mozog, borzasztóan nehéz eltalálni. Én sem tudtam vele igazán mit kezdeni. Zsolt erős, gyors, technikailag képzett, jó kombinációkat ütő bokszoló, megoldhatja a feladatot. De nem győzöm hangsúlyozni, hogy szerintem még tapasztalatlan. Nagy kérdés, miként birkózik meg az első világbajnoki címmérkőzés jelentette teherrel, illetve a rutinos mexikóival.
– Az esélyek?
– Hatvan–negyven a világbajnok javára. Nálam minden címmeccsen ez a kiindulási pont. De Erdei megoldhatja.
– Merne fogadni rá?
– Sohasem fogadok ilyenre. Bokszra nem is lehet, nem is szabad. Egy tizedmásodperc alatt eldőlhet minden, az addig győztesnek tűnő bokszoló egy ütéstől a földre kerülhet és kikaphat. Ez benne van, aki ezt a sportágat választja, annak együtt kell élnie ezzel a tudattal. Az ilyen mérkőzéseket lélektanilag is fel kell tudni dolgozni, és már megbocsásson, de itt látok némi problémát. Szerintem Fritz Sdunek edző hibázott, amikor az én vereségem után azt mondta, itt van Erdei Zsolt, ő lesz az én új világbajnokom. Félre ne értsen, én is bízom benne, de talán jobb lett volna, ha nem tesz rá azonnal ekkora lélektani terhet, hanem hagyja, hadd maradjon meg esélytelenebbnek. Talán jobb lett volna, esélytelenként mégiscsak könnyebb az embernek megvívnia élete első világbajnoki címmérkőzését. Talán le kellett volna venni róla ezt a nyomást. Szerintem hiba volt, hogy ez elmaradt, így nagyobb a teher Zsolton, ezt nehéz elviselni, több erőbe kerül, így nehezebb bokszolni. Ha esélytelen lenne, nem lenne vesztenivalója, így viszont van. Remélem, nem haragszik meg rám Fritz, ha azt mondom, nem biztos, hogy okos húzás volt a részéről.
– Mi történik, ha egyszer csak elfogynak az Universum világbajnokai?
– Ez nem fog előfordulni, már csak azért sem, mert hamarosan én is újra világbajnok leszek.
– És akkor újra elkezdi majd üldözni Roy Jonest? Korábban az volt az álma, hogy vele megmérkőzzön.
– A bokszban nincsenek álomellenfelek, csak álompénzek. Én nem Jonesról álmodtam, hanem arról a pénzről, amit ellene kereshettem volna. Rengeteg pénzről lett volna szó, dollármilliókról, évekig vártam rá…
– Úgy tűnik, hiába.
– Ez már a promoterek feladata. Megjósolhatatlan, tárgyalnak-e még erről a kérdésről, és ha igen, mi lesz a végeredmény. Ha őszinte akarok lenni, szerintem ennek a mérkőzésnek már lőttek. Szomorú vagyok, de összességében nem panaszkodhatom. Eddig szuperkarrierem volt. Negyvennyolc mérkőzést nyertem meg, csak egyszer kaptam ki, többségében kiütéssel diadalmaskodtam, két súlycsoportban is világbajnoki övet szereztem.
– Esetleg edzőként kamatoztatja majd a tapasztalatait?
– Azt hiszem, mindenkinek jobb, ha nem. Nem lennék jó edző, nincs türelmem, nem vagyok pedagógusalkat. Inkább a promoteri pálya vonz. Van egy Young Tiger nevű klubom, fiatalokkal akarok foglalkozni, és megígérhetem, évente legalább egy tehetséget adok a profibunyónak.
– Gondolom, nem ebből akar megélni?
– Á, ez csak hobbi. Nagyon sok munka vár rám, ha abbahagyom a bokszot. Van egy bevásárlóközpontom, adok-veszek, reklámokkal foglalkozom, törődöm az alapítványommal. Az ősszel indul a televíziós show-m, Hamburgban hetente egyszer fitneszbemutatót tartok, most hirtelen ennyi jut az eszembe. Higgye el, a visszavonulásom után sokkal kevesebb időm lesz, mint most!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik