Kegyenc fegyenc, avagy a hóhér akasztása - interjú Smitnya Sándorral

2113961 21139612113961 2113961
Vágólapra másolva!
2013.09.20. 17:09
Címkék
A 2013/14-es őszi szezont kivel is indíthatnánk, mint a PLL egyik emblematikus figurájával, s szeretett blogunk megálmodójával és elindítójával?...

A 2013/14-es őszi szezont kivel is indíthatnánk, mint a PLL egyik emblematikus figurájával, s szeretett blogunk megálmodójával és elindítójával? Talán szégyen is, hogy csak most készítek Smitnya Sanyival interjút, hiszen az elsők között megérdemelte volna – bizony, szegényebbek lennénk a PLL blog nélkül. A Liga is szegényebb lenne; az interjúból is kiderül majd, mennyivel népszerűbb lett a blog óta a PLL. 23 csapat? 4 osztály? Két éve a szervezők még álmodni se mertek ekkora magas létszámról… Jómagam a "stábba" is Sanyi révén kerültem: tavaly még csak facebookon írtam időnként jegyzeteket, aztán szólt Hősünk, hogy írhatnék Európa-bajnoki tudósításokat. Azóta se sikerült lerázni, rendületlenül és lelkesen írok – köszönöm a lehetőséget! Az írás mindenki számára nyitva áll, ez az interjú egyébként felhívás keringőre! Sanyi is biztat majd benneteket, de én is megragadom a lehetőséget, hogy saját példámból merítve buzdítsak minden kedves pázmányost: aki csak egy kicsit is kedvet érez a blogolás iránt, vagy vannak ötletei, ossza meg velünk bátran, várjuk a jelentkezéseket! Addig pedig sikeres félévet és jó meccseket kívánok mind a négy osztálynak!

Ilyen az, mikor akasztják a hóhért, következzen az interjú Smitnya Sándorral!

Lassan 2 éve, hogy elrepült az első fecske, azóta megvolt a kétszázadik is. Hogy jött a blogírás?

Hú, ez egy nagyon hosszú történet. Nagy vonalakban annyi, hogy 2 éve én voltam a PLL főszervezője, és úgy gondoltam, hogy az addigi rendszer az eredmények és tabellák ismertetésére nem elégséges (az Ítéletben volt egy negyed oldalas cikk, de a lap csak félévente 2-3 alkalommal jelent meg), így Tóth Mátéval megbeszéltem, hogy írjunk egy-egy cikket az Ítélet blogjára. A fele az előző hét eseményeit boncolgatta (én), a másik fele pedig beharangozta a következő fordulót. Akkortájt kezdte el az NSO a népsportos blogokat beépíteni a hírei közé, és kis utánajárás után arra jutottam, hogy semmiből sem tartana egy saját blogot üzemeltetni. Egyik este felhívtam ezzel Mátét, aki egyetértett velem, majd belevágtunk. Kezdetben ketten csináltuk, beharang-visszapillantó rovat volt a két fő pillérünk, ezt kiegészítettük interjúkkal, később tippversennyel, csapat interjúkkal, vendégposztokkal, majd a nagy sikerű nagyvilág rovattal. Időközben sokan írtak, de a harmadik titán Te magad lettél.:) Ha az olvasókat érdeklik a blog kulisszatitkai, akkor javaslom a 200. bejegyzésünket.

Mit tartasz a legnagyobb sikernek a blog történetében, illetve, ha volt, mesélj a kudarcélményről!

A legnagyobb siker, hogy elindítottam, elindítottuk. Már a következő nevezésen is érezhető volt, hogy sokkal több emberhez eljut a PLL, szerencsére a növekedés azóta is töretlen. Büszke vagyok rá, hogy bár már csak nyugdíjasként segítem a szervezőket, de még így is hozzá tudok tenni a PLL-hez. Kudarcélmény nemigen volt, mert bár kaptunk kritikákat is az olvasóktól, de szerencsére ezek döntő többsége építő jellegű és nem derogáló volt.

Van kedvenc blogbejegyzésed, amit Te írtál, s amire igazán büszke vagy?

Többre is büszke vagyok: Az első fecskére, a sportnap promókra, a Unitedes beharangra, meg úgy általában mindre, ami kész lett. Ha választanom kéne, akkor mindenképpen a fegyenc beharangra tenném a voksom, nagyon sokáig írtam, de életemben nem röhögtem annyit egy bejegyzésen.

Világéletedben Manchester United szurkoló voltál? Hogy jött a csapat iránti rajongásod?

Természetesen. Az első meccs, amit láttam a Tv-ben és emlékszek is rá, az a 99’-es BL döntő volt, de ez csak az első élményem, a rajongás 2001 körül indulhatott. Emlékszem, nagy gombfociőrület volt az osztályomban, és nekem is „vennem kellett” egy csapatot, a több lehetőség közül pedig már egyértelműnek tűnt, hogy a Unitedet kell választanom.

Hogy állítanád össze a manchesteri álomcsapatodat?

Kezdő: Van der Sar – Rafael, Vidic, Ferdinand, Evra – Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs – Rooney, van Persie

Kispad: de Gea, Neville, Keane, Beckham, Fletcher, van Nistelrooy, Chicharito



Te választottad a vörös ördögös mezt a csapatnak?

Közvetve igen. Én kerestem lehetőségeket, így találtuk meg a Diadoras szettet, a színben pedig sikerült a többieket meggyőzni.

Beszéljünk kicsit a Ligáról. Hanyadik szezonodat kezded a PLL-ben?

A kilencedik szezont fogom elkezdeni, így mondhatom, hogy régi motoros vagyok. :)

Mindig a Fegyenceket erősítetted?

Igen, bár 3 évvel ezelőtt, csapattársammal, Rák Balázzsal közel álltunk, hogy a Vaskapuba igazoljunk, azonban az utolsó pillanatban győzött a szív, amit így utólag a VK parádés eredményei ellenére sem bánok.

Alapító tagja vagy a Fegyencjáratnak, vagy később kerültél a csapatba?

A legenda szerint a Fegyencjárat a 2008-as Pro Facon állt először össze, Szakolczai Kristóffal, Pernyész Mátéval és Ghira Marcival. A PLL-ben 2009-ben indultunk először, akkor már velem, Balázzsal és Pushal. Egy évre rá csatlakozott Hevér Kristóf is. Szóval alapító tagnak számítok.

Melyik szezonra emlékszel vissza a legszívesebben, és melyikre legkevésbé?


A legszívesebben a 2011-es tavaszi szezonra emlékszem vissza, akkor az első 8 meccsünket behúztuk, köztük oda-vissza vertük a Sopronig Mászok csapatát, akik előtte szezonokig veretlenek voltak, 13-2-re gyalultuk a Vaskaput. Tényleg megállíthatatlanoknak tűntünk, de a Pro Fac kupa döntőjében megsérült Kristóf és Simi is, így nem csak a döntőt veszítettük el, hanem a bajnokság utolsó két meccsét is, és bár így is behúztuk volna a kupát, az egyedi lebonyolítási rend miatt rájátszást kellett játszanunk az aranyért, úgy, hogy a két csatárunk nem volt 100%-os állapotban. Mondanom sem kell, hogy egy góllal, 6-5-re kikaptunk a Vaskapu ellen. A srácokkal -a juvéhoz hasonlóan - úgy tartjuk, hogy azt a szezont a pályán megnyertük, így bajnoknak tekinthetjük magunkat. A legnagyobb csalódás a tavalyi szezon, nem így akartuk búcsúztatni a nevet.


A Smasszerrel vegyülve, új, mégis régi csapatként indultok a másodosztályban. Korábban tervben volt már az egyesülés, vagy a kiesés után döntöttetek a koncepcióváltás mellett?

Itt először kicsit pontosítanék, Mi, a Fegyencjárat keménymagja, nem a másodosztályban, hanem a harmadosztályban folytatjuk Fegyenc Hattyúdal néven. A Smasszeros Fegyencjáratban a jogfolytonosságot Rull Ricsi adja, a haverjaival igyekszik öregbíteni a fegyenc nevet. A második kérdésedre visszatérve, a Fegyenc Hattyúdal ötlete már a szezon kezdetén realizálódott, egyfajta levezetés gyanánt (többségünk már ötödéves, egyre kevesebb időnk van a PLL-re, sajnos). A kiesést mindenképpen el akartuk kerülni, titkon egy éremben reménykedtünk, utolsó „komoly” szezonunkban. Ez sok külső és belső körülmény miatt nem jött össze...

Milyen tervekkel vágtok neki a szezonnak?

Semmilyen célkitűzésünk, vagy elvárásunk nincs a szezon előtt, egyszerűen élvezni akarjuk a játékot.

Állítsd össze a legerősebb csapatot azokból, akikkel együtt, s akik ellen játszottál!

Fegyenc best of: Takó Sanyi – Illés Bertold, Kocsis Marci – Simkó Gábor, Szakolczai Kristóf

Ellenfeleink közül: Döme – Sokolowski Andris, Lengyel Marci – Marek, Bagó Balázs



Mesélj a családodról és a gyermekkorodról!

Nógrád megye szebb felében megtalálható Dejtárról származom, mint ahogy a családom is. Sajnos már csak hétvégén töltjük meg a kertes házunkat, lévén idén öcsém is sikeresen felvételizett. Kissé klisésnek hangzik, de tényleg nem kívánhattam volna szebb gyermekkort. Szerető család tagjaként nőhettem fel, egy jó közösségben, sok baráttal. Jó suliba járhattam és járok mindmáig, bajnok lehettem a mennyei ötödosztályban, szóval tényleg csak hálával tartozom mindezekért!:)

Mit tanulsz, dolgozol már?

Ötödéves joghallgató vagyok, eddig sikerült elkerülnöm mindennemű csúszást, remélem, nem az utolsó félévemben fogom ezt elrontani. Dolgozni jelenleg nem dolgozok, de a szakmai gyakorlatomat a nyáron végeztem, Balassagyarmaton a Járási Ügyészségen. Nagyon kellemes emlék és tapasztalat egyaránt.


Mi a kedvenc ételed és italod?

Nagyon szeretek enni, és főzni is, így nem tudnám egyre leszűkíteni, de a kedvencem az olasz konyha. Italban természetesen a víz, esetleg a limonádé :D

Kedvenc színész, színésznő?

Színész Michael Fassbender, színésznő természetesen Palvin Barbi (nemsokára lesz egy statiszta szerepe a Herculesben, szóval megelőlegezett a bizalom:D)

Egyébként van nőideálod? Mi fontos számodra egy nőben?

Igen, Palvin Barbi. Szeretem, ha egy nőnek különleges szeme van, ugyanígy számomra fontos a hangja is, szeretem, ha az sem „átlagos”. De fontosabbak a belső tulajdonságok, legyen megbízható, intelligens, vicces és nem utolsósorban viseljen el, utóbbi talán a legnehezebb.

Van példaképed?

Alapvetően nincs, de követendő példaként tekintek Roger Federerre. Mindent elért, amit egy teniszező elérhetett, trófeák, rekordok, pénz, és mégis szerény tudott maradni az életben is. Rengeteget adakozik, ellenfeleiről mindig tisztelettel beszél, családos. Büszke lennék magamra, ha a saját életem is így alakulna.


Kedvenc film?

Egyik kedvenc szabadidős tevékenységem a filmnézés, kis túlzással napi szinten megnézek egyet, sok kedvencem van, nem akarok közülük választani. Azt azért elmondom, hogy jelenleg a Rush Hajsza a Győzelemért hatása alatt vagyok, messze felülmúlta a várakozásaim, mindenkinek ajánlom!

Kedvenc író, könyv?

Legutóbb Bret Easton Ellis Amerikai Psychoját olvastam, ami nagyon tetszett, az örök kedvenc azonban Harry Grey Volt egyszer egy Amerikája.

Milyen zenét szeretsz?

A Rockon és a Reggean kívül gyakorlatilag mindent. Örök kedvencem (és mindenkori csengőhangom) a Deep Dish, Say Hello című „műve”, jelenleg pedig Miley Cyrus Wrecking Ball-ját hallgatom. Na jó, nézem.


Álmaid országa és városa?

Magyarország és Balatonfüred.

Mi a hobbid?

Foci, filmek, Xbox, azon belül is a mindenkori FIFA, főzés, túrázás, bulizás, a barátaim. Nem szoktam unatkozni...:D

Mi a 3 legfontosabb dolog az életedben?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik