Gyurta Dániel aktívan pihen az év végén

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2009.12.22. 11:34
Címkék
Gyurta Dániel, az Év sportolója nem úszik; pontosabban ezekben a napokban nem úszik, nem is edz, ám ez a szokatlan állapot legfeljebb az új esztendő első hónapjának közepéig tart.

 

Gyurta Dániel aktív pihenéssel tölti az év végét (Fotó: Action Images - archív)
Gyurta Dániel aktív pihenéssel tölti az év végét (Fotó: Action Images - archív)

"Aktív pihenésről van szó, január 17-ig, amikor 2010 első válogatott edzőtábora kezdődik, le kell tennem a vizsgáimat, mind a hetet – mondta az ünnepek előtt a Jövő SC versenyzője az MTI-nek. – Ez a harmadik félévem a Budapesti Kommunikációs Főiskolán, ahol menedzserszakra járok, s időben túl akarok lenni a kötelezettségeken. Könnyen tanulok, nem lehet gond. Aztán persze újra az úszás kerül a középpontba, hiszen jövő nyáron Budapest, a Margitsziget ad otthont az Európa-bajnokságnak, ahol természetesen nagyon jól akarok szerepelni. Hazai környezetben a cím különösképpen kötelez, meg hát a saját elvárásaimnak is meg akarok felelni."

Tény és való, idei teljesítményeivel rendkívül magasra helyezte a mércét a 2004-es athéni olimpia 200 méteres mellúszásának ezüstérmese, a még mindig csak 20 éves Gyurta Dániel, aki a kétszázas távon 2009-ben pazar idényt produkált vb- és Eb-győzelmeivel, világ- és Európa-csúcsaival. Olyat, amelyet a sportújságírók is méltányoltak, a magyar úszósport kiemelkedő képviselőjét választva meg az Év sportolójának az egyéni legjobbak kategóriájában.

"Mintaévnek mondanám ezt az esztendőt, amikor nekem minden összejött. Eleve az, hogy százon – amely eddig elhanyagoltabb terület volt számomra – hatalmasat fejlődtem, s a törökországi rövid pályás Eb-n ezüstöt nyertem, nagy örömöt jelent. Az isztambuli mérlegem: három futam, három egyéni és két Európa-csúcs, ráadásul úgy, hogy erre a számra úgy tekintettem, az csak szórakozás, a kétszáz az igazi, arra készültem. Ezért külön öröm, hogy most már százon is kezdek az esélyesek közé tartozni, de még nagyon sokat kell fejlődnöm. Kétszázon – a római nagymedencés vébé aranyérme után – úgy alakult minden, ahogyan elképzeltük mesteremmel, Széles Sándorral, a 2:00.67-es világrekordom pedig felülmúlta a legvadabb várakozást is."

"A 2006-os helsinki Európa-bajnoksággal kezdtünk bele a tudatos építkezésbe, amely igazából ebben az évben hozta meg az első eredményeit. Szó sincs róla, hogy beértem volna, ez még az út eleje. Mellúszásban 24-25 évesen kezdenek igazán éretté válni a versenyzők, nekem Londonra kell késznek lennem minden téren" – mondta a Széles-tanítvány, aki 2006 és 2007 után a harmadik rövid pályás Európa-bajnoki címét szerezte Isztambulban, amellett ő az első európai mellúszó, aki 57 másodpercen belül volt képes teljesíteni a 100 métert.

Eb-alakítását a legjellemzőbb módon talán az minősíti, hogy édesanyja életében most izgult a legkevésbé fia világversenyes fináléja előtt: "Amikor már délelőtt világcsúcshoz közeli időt ment, megnyugodtam, tudtam, hogy a döntőben nem lehet baj."

De elégedetten beszélt Széles Sándor mesteredző is.

"Daninak meg kellett öregednie, hogy erre az eredményre, amellyel Rómában, majd Isztambulban kirukkolt, képes legyen. És bőven van hová fejlődnie, az érési folyamat még nem zárult le nála. A világcsúcs egyenesen fantasztikus, bár megjegyezném, hogy az utolsó ötvenet lelazsálta..."

"Az Eb-n úgy versenyeztem, hogy anyuék ne kapjanak infarktust a tévé előtt. Sanyi bácsi meg jól látta, még ha talán tréfának szánta is a lazsálásra tett megjegyzést, hogy a befejező ötven méterem gyengébb lett, miután elrontottam az utolsó fordulómat – reagált Gyurta Dániel, aki még hozzáfűzte: – Az edzőm 2:01 és 2:02 közötti időt prognosztizált, én 2:02-n belüli időre számítottam, de hogy ekkora világrekord lehet a vége, fel nem ötlött bennem. Hogy a kétperces álomhatárt is áttörhettem volna? Nem, ennek nem volt realitása."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik