„Erre a tavalyi Hosszú Katinka még nem lett volna képes”

Vágólapra másolva!
2014.12.09. 11:30
null
Hosszú Katinka végigaludta a hazautat, utóbb boldogan mutatta edző-férjével, Shane Tusuppal a Dohában kapott díjat <br />(Fotó: Veres Viktor)
Hosszú Katinka a dohai rövid pályás úszó-világbajnokság legjobb úszónőjeként érkezett haza – és maga sem tudja, hogy a tavalyi, vagy az idei éve sikerült jobban. Egy biztos: mindkettő szenzációs volt.

– Nincs könnyű helyzetben az újságíró, hiszen egyrészt annyian és annyiféléről faggatták az elmúlt napokban, hogy nagy feladat igazán jót kérdezni, másrészt annyi sok jót írhattunk önről, hogy egy idő után tényleg elfogynak a jelzők. Volt kérdés, amelyik felbosszantotta a dohai rövid pályás világbajnokságon?
– Emlékszik arra, amikor a vébé – azt hiszem – harmadik napján azzal mentem oda a magyarokhoz, hogy még mindig az első két ezüstéremről faggatnak? – kérdezett vissza Hosszú Katinka.

– Hogyne! Ritkán láttuk annyira feldúltnak, mint akkor.
– Mert nem az volt a baj, hogy az ezüstről kérdezgetett az újságíró, hanem az, ahogyan tette. Azt mondta, én úgy vágtam neki ennek a világbajnokságnak, hogy majd én leszek a királynő, ehhez képest „csak” két második helyet szereztem az első napon.

– Mit válaszolt?
– Igyekeztem higgadtan elmagyarázni neki, hogy én sohasem úgy vágok neki egy versenynek, hogy azon majd én leszek a királynő. Más kérdés, hogy vannak, akik ezt már elvárják tőlem. Aztán szépen elmondtam azt is, hogy szerintem én az első napon is jól úsztam, csak volt nálam jobb: a spanyol Mireia Belmonte García.

– Hogy tud ilyenkor higgadt maradni?
– Ha már nagyon nem megy, meg szoktam köszönni a kérdéseket…

– Nem szokott néha visszaszúrni?
– Próbálom visszafogni magam. Az is igaz, hogy vannak olyan újságírók, leginkább külföldiek, akik szeretnek megcsípni. Az első nap estéjén a dánok is megtaláltak. Másnap rendezték a száz hát küzdelmeit, és ezen a távon az augusztusi berlini Európa-bajnokságon Mie Östergaard Nielsennel holtversenyben végeztem az élen. Az oké, hogy a dán tévések a saját hátúszójukat favorizálták, de amikor azt akarták kiszedni belőlem, hogy az én első napi „leégésem” után Nielsen lesz-e az esélyes száz háton, már nem annyira tetszett. Aztán arra finomították a kérdésüket, hogy ő lesz-e a legnagyobb ellenfelem. Kénytelen voltam azt válaszolni, hogy nem csak ő lesz a vetélytársam, hiszen nyolcan leszünk a fináléban.

– Ezek után nemcsak boldogságot, hanem elégtételt is érezhetett, hogy mégis ön lett a királynő, hiszen a világbajnokság legjobb úszónőjének választották meg, sőt, nyolc érmével ön lett a legeredményesebb versenyző. Jól gondolom?
– Persze, elégtételt is éreztem, de leginkább nagyon örültem. Főleg annak, hogy az első napi két ezüstérem és azok után, hogy Belmonte még a világrekordomat is megdöntötte négyszáz vegyesen, képes voltam felállni. Szerintem erre a tavalyi Hosszú Katinka még nem lett volna képes.

– Nyilván azt a kérdést is sokan felteszik, tudja-e már, milyen számokban indul a riói olimpián. Én viszont konkrét programot mondok: száz és kétszáz hát, kétszáz vegyes. Mit válaszol?
– A négyszáz vegyest semmiképpen sem szeretném kihagyni a programomból.

– Miért? Nehéz szám, ráadásul az olimpia első napján kerül rá sor. Mi történik, ha nem sikerül?
– Nem akarom elengedni a négyszáz vegyest, még akkor sem, ha az első napon van. Már csak azért sem, mert mostanra jó néhány számban ott vagyok a legjobbak között, és vagyok annyira felkészült, hogy bárhogy is sikerül az a szám, a további programomat nem fogja befolyásolni.

– Ugyan még elutazik a Szalnyikov-kupára, aztán pedig Réunion szigetére versenyezni, már megvonható az éves mérleg. Hogyan értékel?
– Sokan azt gondolták, hogy a tavalyi évet nem lehet felülmúlni. Magam sem tudom, hogy az vagy az idei sikerült-e jobban. Nem is akarom eldönteni, inkább azt kívánom, hogy a következő két évem is hasonló legyen, mert akkor egyvalami egészen biztos – elégedett leszek.

MELYIK ÚSZÓ KORRIGÁLTA A SZÖVETSÉGI KAPITÁNY KISS LÁSZLÓ ELKÉPZELÉSEIT? MENNYIRE TISZTEL MINKET AZ ÚSZÓVILÁG? HOGYAN ÉRKEZTEK HAZA ÚSZÓINK A RÖVID PÁLYÁS VB-RŐL? KERESSE A VÁLASZOKAT A KEDDI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik