Vívás: Kollár Anna a Harvardon folytathatja tanulmányait

Budai Zoltán utanpotlassport.huBudai Zoltán utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.10.17. 20:15
null
A 17 éves kadét Európa-bajnok tőröző, Kollár Anna az amerikai Harvard Egyetemre kapott meghívást.

Kivételes lehetőség előtt áll a hazai tőrvívás kiemelkedő ígérete, Kollár Anna, aki a 2026/27-es tanévet a világ egyik legmagasabban jegyzett felsőoktatási intézményében,

az amerikai Harvardon kezdheti meg.

Beliczay Sándor a Törekvésben edződő tanítványa az idén februárban kadét Európa-bajnoki címet szerzett Nápolyban, de természetesen nemcsak sportsikerei, hanem kitűnő tanulmányi eredményei okán is szívesen látnák az Egyesült Államok legrégebb óta működő, legendás egyetemén. A 17 éves kiválóság a napokban meghívásra 48 órás hivatalos látogatást tett a cambridge-i létesítményben.

„Nagyszerű benyomást tett rám az egyetem – számol be Anna. – A látogatáson bemutatták a campust, beülhettem órákra és bár a vívóedzéseken nem vehettem részt, de végignézhettem azokat.

Kollár Anna tanulmányi és vívásban elért eredményei is megsüvegelendőek Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A lehetőség már idén tavasszal szóba került. Beliczay mester kapcsolatainak is köszönhetően a Harvard illetékesei nemcsak felfigyeltek Anna teljesítményére, hanem lelkesen érdeklődni kezdtek a jelenleg a Kőbányai Szent László Gimnáziumban tanuló magyar reménység páston és iskolapadban mutatott kvalitásai iránt.

Az Ivy Leauge (magyarul Borostyán Liga, melyet nyolc, sportszövetségben álló elit magánegyetem alkot az USA északkeleti részén – a szerk.) egyetemein nincs teljes ösztöndíj. A tandíjtámogatást a családok jövedelme alapján határozzák meg, és így akár ingyen is lehet járni, de én nem esnék ebbe a kategóriába. Tehát nagyon el kell gondolkodunk ezen a lehetőségen, mert az ottani tanulmányom a részbeli támogatással együtt is komoly anyagi terheket jelentene.

Az idén példuál a párizsi olimpián ezüstérmes tőröző, Lauren Scruggs fog végezni.”

Kollár Anna így örült az idén a Nápolyban kiérdemelt kadét Eb-címének Forrás: EFC

Az amerikai vívás sikerességének hátterében több összetevő áll, de az egyik mindenképpen az, hogy hatalmas utánpótlásbázisból merítkezhetnek a felkészült, többségben európai szakemberek. Nem kérdés, hogy Anna fejlődésére is igen pozitív hatást gyakorolna, ha versenyről versenyre a tengerentúlon mérethetné meg magát.

„Az amerikai fiatalok többszáz fős versenyeken edződnek, ezért amikor közülük a legjobb négy eljut például a jóval alacsonyabb létszámú korosztályos világbajnokságra, extrán jól tudnak koncentrálni végig, hiszen több asszóhoz vannak szokva. Rengeteget edzenek és minden körülmény a legmagasabb szinten biztosított a számukra, hogy egyre jobbá váljanak. A Harvardon egyébként elismerően került szóba a legutóbbi kilencedik és az azt megelőző tizedik helyezésem a kadétvébéről, mert ez náluk is előkelőnek számít. Viszont érdekesség, hogy a kadét Európa-bajnoki címemről nem is tudtak. Így amikor kérték, hogy küldjek videókat azokról az asszókról, amelyekre büszke vagyok, leginkább az Eb-ről válogattam.”

(Kiemelt képünkön: Kollár Anna Forrás: EFC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik