Kajak-kenu: Kolonicsék sárkányhajóban is profik

Vágólapra másolva!
2006.06.08. 01:34
Címkék
A hétvégén Szolnokon megrendezték az első világbajnoki válogatót a szeptember végi tajvani 1. ICF sárkányhajó világbajnokságra. A versenyen két csapat indult, az első felvonást a Römi Sárkányhajó Klub nyerte. Igaz, a világbajnoki részvételről csak a júliusi második válogató dönt.
A siker kulcsa? Soroljuk: Kolonics György (képünkön), Györe Attila, Csabai Edvin, Kovács Gergely, Hüttner Csaba, Csay Renáta. Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora, akik a szegedi síkvízi (Györe, Csabai és Csay esetében a maratoni is) világbajnokság mellett a távol-keleti esemény felé is kacsintgatnak.

Hogy mit takar a sárkányhajó elnevezés? A sportág Dél-Kínából származik és több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik.

Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték.

A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát.

A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat.

Jó tudni…

- A sárkányhajó 12.5 méter hosszú kenu, amelyet elöl sárkányfej, hátul sárkányfarok díszit.
- A versenyeken 18-20 lapátos arccal előre ülve egytollú kenulapáttal evez.
- Elöl egy dobos menet iránnyal háttal ülve adja az ütemet, hátul egy kormányos állva irányítja a hajót.
Innen ered a hagyomány, és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet.

Az európai kontinensen csak a 80-as évek végén kezdett el ismerté válni, Magyarországon pedig 1995-ben rajtolt a sportág története, amely során 250, 500, illetve 1000 méteren nemzetközi szinten is számos értékes magyar helyezés, győzelem született.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség az idén először rendezi meg hivatalos világbajnokságát, amelyre a magyar hajók is nagy erőkkel készülnek.

„Én már tavaly is a Römi Sárkányhajó tagja voltam – meséli a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György. – Nemzetközi szinten azonban ez a világbajnokság lenne az első megmérettetésem. Nagyon tetszik ez a szakág. Remek a hangulat a hajóban, valódi csapatszellem uralkodik, olyan bulis az egész. Igazi felüdülést jelent velük lapátolni.”

Ha valaki szeretné kipróbálni magát a sárkányhajóban, megteheti, hiszen csapatával nevezhet az idei települések közötti sárkányhajó bajnokságra, melynek döntőjére az augusztusi szegedi világbajnokságon kerül sor.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik