MOB: Rendkívüli ülés augusztusban

Vágólapra másolva!
2006.07.15. 00:17
Címkék
Megtartotta soros ülését a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége: jóllehet a testület nem volt határozatképes, minthogy tíz tag távolmaradt, Schmitt Pál elnök kezdésként bejelentette, a napirendi pontok túlnyomó része nem igényel szavazást, ezért ezeket a terveknek megfelelően megtárgyalta a MOB vezető grémiuma, annál is inkább, mert két új, magas rangú sportvezető is elfogadta az elnökség meghívását.

Elbert Gábor, aki az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban szakállamtitkárként felel a sportügyekért, hangsúlyozta, az állam továbbra sem kíván szerepet vállalni a civil szervezetek életében, ugyanakkor fontos feladat, hogy a sportstratégiáról azokkal közösen döntsön.

"A hatékonyabb működés érdekében a jelenleg működő köztestületek számát jelentősen csökkenteni kell, természetesen úgy, hogy valamennyi fontos területnek legyen meg a képviselete. Ehhez először is konszenzusra van szükség az érdekeltek között, ezután következhet a sporttörvény módosítása" - mondta és hozzátette: ez utóbbinak ugyanakkor összhangban kell lennie az ősszel a parlament elé kerülő sport- és doppingellenes stratégiával.

Erdei Tamás, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) új elnöke kijelentette: "Azzal, hogy az állami sportirányításban igen nagy változásoknak vagyunk tanúi, óriási lehetőséget kapott a civilszféra, hogy egy új, saját stratégiát kialakítva végre rendeződjön a magyar sport helyzete."

Schmitt Pál bejelentette, az első közös megbeszélésükön megállapodott Erdei Tamással, hogy a MOB és az NSSZ igyekszik szorosabbra fűzni az együttműködését, hogy az esetleges új sporttörvény előkészítésében tevékenyen részt vehessenek, közösen dolgozzanak ki egy marketingstratégiát az egész magyar versenysport finanszírozásának megkönnyítésére.

A MOB elnöksége a továbbiakban foglalkozott a pekingi olimpia honi előkészületeivel, többek között azzal, hogy nemsokára mind a 462 kerettag aláírja majd azt a szerződést, amelynek szignálása előfeltétele a pekingi részvételnek, és amely még inkább garantálhatja, hogy a leendő olimpikonok tisztán készüljenek a 2008-as versenyekre.

Végül Schmitt Pál jelezte, hogy a távolmaradt elnökségi tagok levélben kérték, tűzzenek ki egy új időpontot a következő elnökségi ülésre, az elnök bejelentette, azon lesz, hogy augusztus első hetében megtarthassák azt az ülést, amelyen az elnökség teljes létszámban ott lehet.

A Magyar Olimpiai Bizottság 18 tagú vezetéséből a pénteki elnökségi ülésről távolmaradó tíz tag - köztük három alelnök - Schmitt Pál elnöktől az ok és a cél megjelölésével rendkívüli elnökségi ülés összehívását kéri, amelyet - a hivatalos jelzéstől számítva - nyolc napon belül kell megtartani.

A tíz tag előre jelzi, hogy augusztus 2-át, 3-át, 4-ét, 5-ét, 7-ét, 8-át vagy 9-ét fogják javasolni, hozzátéve, hogy 2-a és 5-e között a reggel 9 órai kezdés, augusztus 7-e és 9-e között bármely időpont megfelelő lenne.

A rendkívüli ülés összehívását kezdeményezők szerint a cél és az ok: "Miképp tartható fenn a MOB egysége, tekintélye, miképp biztosítható a leghatékonyabb érdekképviselete, érdekérvényesítésének helyreállítása".

Az MTI értesülései szerint az elnökségi ülésről távolmaradók közül többen is lesújtónak tartják, hogy a MOB elnöke rövid időn belül két esetben is írásban bepanaszolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál a MOB-ot, illetve a magyar sport képviselőit. Ugyancsak sajnálatosnak tartják, hogy az olimpiai bajnokokat körtelefonon keresik, ösztönzik, hogy álljanak ki Schmitt Pál mellett. A változás mellett szavazók jelzik: "nagyra becsülik az egykori bajnokokat, és velük együtt azt szeretnék, hogy lehetőleg minél több követőjük lehessen..."

A tíz tag fontosnak tartja leszögezni, hogy az ügyben Schmitt elnök fordult a nyilvánossághoz. Ez szerintük azt a látszatot kelti, mintha bármely MOB-tagot diszkriminálnának politikai nézeteiért. A 165 MOB-tagból 102-en támogatják, hogy "az alapszabályban leírtak szerint, a hagyományokhoz hűen a testület nem szolgálhat politikai érdekeket. Más kérdés, hogy még ettől az alapszándéktól függetlenül is a MOB-ban a megújhodás szükséges."

A rendkívüli elnökségi összehívását sürgetők szerint tény, hogy Schmitt Pált 2005 májusában - ahogy fogalmaznak - "számos már akkor jelentkező rossz érzése ellenére a MOB közgyűlése megválasztotta, de időközben kiderült, hogy az elnök képtelen eleget tenni egykori vállalásának és ígéreteinek."

"Megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan, hogy az elnök madárijesztőknek minősítse azokat, akik többet várnak a MOB mindenkori első emberétől.

Megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan, hogy az elnök egy-egy nyilatkozatában meghamisítsa az alapszabályt. A közszolgálati televízión keresztül jelentette be, a MOB alapszabálya nem ismeri a visszahívás intézményét. Az idézett dokumentum 16. paragrafusa erről másképp rendelkezik. Alig néhány hónapja, amikor az elnök Aján Tamás főtitkár ellen fellépett, akkor erre a paragrafusra még jól emlékezett." - szól a tíz tag állásfoglalása.

(MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik