Kínok kínjával, de bejutott az Európa-ligába a Ferencváros, amely tizenegyesekkel győzte le bosnyák ellenfelét

Vágólapra másolva!
2024.08.29. 23:56
null
Fotó: Imago
Az Európa-liga rájátszásának visszavágóján a Ferencváros Banja Lukában rendkívül küzdelmes mérkőzésen, tizenegyesekkel győzte le a Borac csapatát, és bejutott az Európa-ligába.

 

EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓ
Borac Banja Luka (bosnyák)–Ferencváros 1–1 (0–0, 1–0, 1–1) – tizenegyesekkel: 2–3
Banja Luka, Városi Stadion. Vezette: Erik Lambrechts (belga)
BORAC: Manojlovics – Vukcsevics (Kvrzic, 86.), Meijers, Carolina, Herera – Grahovac, Skorup (Pihler, 85.) – Kulasin (Hrelja, 76.), Savic, Szrecskovics (Cavic, 64.) – Lukic (Vukovic, 94.). Vezetőedző: Mladen Zizovic
FTC: Dibusz – Makreckis, Knoester, I. Cissé (Gruber, 106.), C. Ramírez (Civic, 75.) – Maiga (Zachariassen, a szünetben), Rommens – Abu Fani – Misidjan (Ben Romdan, a szünetben), Pesics (Varga B., 85.), A. Traoré (Kady, 70.). Vezetőedző: Pascal Jansen
Gólszerző: Meijers (105.), ill. Varga B. (111. – 11-esből) 
Továbbjutott a Ferencváros, tizenegyesekkel.

A találkozó online közvetítését ide kattintva lehet nyomon követni!

A CIGARETTAFÜST beitta magát a falakba. A Gradski Stadion folyosóin érezni lehetett a kátrányszagot, nem csoda, a portás is éppen a cigarettáját szívta. A Banja Luka otthonául szolgáló létesítményben kószálni amolyan időutazás is volt… Az öltözők inkább kispályás csapatokra lettek méretezve, a játékoskijáró falait retrócsempék borították, a stadion belső, nyitott részén pedig a régmúltat idéző rozsdás kandelábereket, a vendégszektornál alkalmi rácsokból összeeszkábált térelválasztót, a lelátókon mindenfelé sárkányként füstöt fújó drukkereket lehetett látni. Ha mindez nem lett volna elég, a pálya füvét szándékosan hosszúra hagyták, hogy lassítsa a játékot.

Láthatóan nem siettette a játékot a Banja Luka, a hazaiak hagyták, hogy a találkozó elején a magyar bajnokcsapat futballistái passzolgassanak, és miután a Fradi eljutott egy-két távoli lövésig, némileg feljebb húzódtak kapujuk előteréből. A terv egyértelműen kirajzolódott: védekezni, a lehető legkevesebb területet adni a vendégek technikás futballistáinak, és a megszerzett labdával minél gyorsabban eljutni Dibusz Dénes kapujáig – nagy lehetőséget azonban a hazaiak sem teremtettek… S ha a budapesti összecsapást követően azt írtuk, kevés volt a minőségi helyzet a Ferencváros részéről, ez az idegenbeli első negyvenöt percre is érvényes volt. Elöl meglepetésre nem Varga Barnabás kezdett, hanem Alekszandar Pesics, alighanem azért, mert elképesztő motivációval várta az összecsapást.

Édesanyja a boszniai szerb köztársaságból származik, itteniek a nagyszülei, a nagynénje, három bátyja, sőt a legjobb barátja, egyben ügynöke is Banja Lukában él. De hiába volt a pluszerő, a nagy játékkedv, kevés támadásba tudott bekapcsolódni. Nagy volt a tét, és ez a játék színvonalán is meglátszott. Rengeteg volt a pontatlan átadás, a rossz átvétel, a lassan szövődő támadás – akciók inkább a lelátókon voltak. Egyre több rohamrendőr érkezett a ferencvárosi szurkolók szektorához, és lovasrendőrök is befutottak a tribün széléhez. A hazai szurkolók megállás nélkül mozogtak a szektoraikban, volt időszak, amikor a kapu mögötti lelátórészen több száz félmeztelen bosnyák ugrált.

A játékkal Pascal Jansen vezetőedző sem volt elégedett, és ezt mutatta, hogy a kispadnál Mohamed Ben Romdan elkezdett készülődni, a mezét is felvette, ám nem cserélt a szakmai stáb, a játékvezető pedig egyetlen pillanatot sem hosszabbított, gyorsan lefújta az első félidőt.

Ahogyan arra számítani lehetett, keményen védekező ellenfél várta az FTC-t a bosnyákoknál (Fotó: Fradi.hu)  

A szünetben aztán jöttek a változtatások. Érkezett Kristoffer Zachariassen és az említett Mohamed Ben Romdan, Pascal Jansen nem kockáztatott, két sárga lapos futballistáját is lecserélte. Az aggodalom jogos volt, a csütörtök esti összecsapásra mindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy tökéletes volt. A Borac futballistái keményen harcoltak, hiába próbált megiramodni az FTC a kapujuk irányába, rögtön visszazártak, bevetődtek, becsúsztak a labda útjába.

Ahogy telt az idő, egyre inkább úgy tűnt, ahogy a két csapat Budapesten, úgy Banja Lukában sem bír egymással, továbbra sem alakítottak ki helyzeteket a kapuk előtt. Hetvenöt perc elteltével aztán úgy tűnt, érkezik a pályára Varga Barnabás, ám hiába vette fel már a mezét, és álldogált a kispad előtt, végül visszament az oldalvonal mellé melegíteni. Miután a szakmai stáb egyik tagja kizárólag vele foglalkozott, az sem kizárt, hogy nem volt százszázalékos állapotban a csatár, és Pascal Jansen a lehető legkevesebbet szerette volna kockáztatni.

A játékban sem vállalt extra kockázatot egyik fél sem, kétszer kilencven perc alatt nem tudtak egymás kapujába találni. A kétszer 15 perces hosszabbításban egy-egy gól esett mindkét oldalon, így a döntés a tizenegyesekre maradt. Bár a szétlövés során az FTC is hibázott, a Borac Banja Luka játékosai három rúgást is mellé/fölé rúgtak, így a zöld-fehérek továbbjutottak az Európa-liga csoportkörébe. Sorsolás pénteken, a második kalapból! 

 

Fotó: Imago Images

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik