Ismét lilultak a méregtől

KEMÉNY KRISTÓF, KUN ZOLTÁNKEMÉNY KRISTÓF, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.12.05. 01:24
Címkék
Szépen elaltatta az újpestieket Csank János, a DVTK vezetőedzője akkor, amikor a meccs előtti napokban arról beszélt: milyen erősek hazai pályán a lilák. Az újpestiek elbízhatták magukat, és ezt gólokkal büntette meg a Diósgyőr.
Halgas Tibor alaposan ránk ijesztett, hogy bűn rossz meccset látunk majd. Nem egész másfél másodperc telt el ugyanis a mérkőzésből, amikor a középkezdésből nekipasszolt labdát egy laza bokamozdulattal sikerült az oldalvonalon túlra engednie. Vélhetően őt is felpaprikázta a baki, mert néhány pillanattal később remekül ugratta ki Kethevoama Foxit, aki különösebb megerőltetés nélkül hagyta ki a ziccert, majd újra pontos labdát varázsolt a légiós fejére, és ő harminc centiről már tényleg nem tudott hibázni.

Talán a fentiekből is kiderül, meglehetősen mozgalmasan kezdődött a mérkőzés, az újpestiek sehogy sem tudták megakadályozni a diósgyőri játékosokat a veszélyesebbnél veszélyesebb helyzetek kialakításában. Fásultan, lassan játszottak a lilák, a védelem ugyanolyan formában volt, mint az előző két bajnokin, amikor hat gólt kapott – ez leginkább azért érdekes, mert az azt megelőző tizenhárom találkozón is ennyit kapott… Persze, Valére Billen is azt pedzegette a meccs előtt, hogy hiba lenne minden alkalommal kimagasló játékot várni ettől az ifjú csapattól. Az edzőt szaván fogva gyorsan megszámoltuk: a tizennyolc nevezett futballistából tizenegy volt huszonhárom évesnél fiatalabb, és bizony nem egy olyan tinédzser akadt köztük, aki így december elején a Diósgyőr helyett nyugodtan várhatta volna a Télapót is. Ám a Mikulást már leszerződtették a miskolciak, ott ugrált a vendégszurkolók előtt megafonnal és virgáccsal a kezében. Utóbbira nem nagyon volt szüksége, hiszen a DVTK a játékrész végét is felpörgette, és egy újabb higgadt támadás végén megduplázta az előnyt.

Igazán forradalmi persze csak Halgas Tibor gólja után lett a helyzet, hiszen a 0–3 már igen megszégyenítő eredménynek tűnt. Hiába volt ekkor már a pályán Sándor György és ideiglenesen Rajczi Péter is (a csatár egy ütközés után megszédült, le kellett cserélni), az Újpest ugyanolyan körülményesen és gyáván játszott, mint az első félidőben. Nyilván dicsérhető a tulajdonos és a szakmai stáb igyekezete, hogy a fiatalítás a legfontosabb, de ez az Újpest, ez a fiatal gárda képtelen megfelelni a szurkolók igényeinek. Az a csapat, amelyik néhány hónapja még a bajnoki aranyért küzdött, egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy így játszadozzanak vele hazai pályán.

A nézők lilultak a dühtől, de most még csak finoman tüntettek Valére Billen ellen. Nem kétséges, hogy a belga edzőt tartják minden baj okozójának, holott ő csak a „báb” – ha azt mondják neki, hogy nincs pénz jó játékosokra, akkor bizony tizennyolc éves gyerekeket állít a csapatba.

A Diósgyőr előtt le a kalappal a sima győzelem miatt, taktikusan, szervezetten, nagy kedvvel játszott. Úgy, ahogy az egy futballcsapattól elvárható.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- 4. perc: Halgas ugratta ki Foxit a tizenhatos előterénél, a diósgyőri csatár így egyedül tört be a labdával a büntetőterületen belülre, ott azonban megrémült Balajcza kapustól, és tizenkét méterről csúnyán a jobb kapufa mellé lőtte a labdát.
5. perc: A második lehetőségét már gólra váltotta Foxi: ismét Halgas volt az előkészítő, a középpályás elhúzott a jobb oldalon, s mintha lecsúszott volna a lábáról a labda, úgy ívelt a kapu elé, de így lett tökéletes a beadás, mert a labda átszállt Balajcza felett, és a magányosan érkező Foxi a gólvo-nalról a hálóba fejelt.
0–1
36. perc:
Tisza passzolta a labdát a jobb oldalon felfutó Vermes elé, aki egy átvétel után középre ívelt, ám a szorongatott helyzetben felugró Kovács Zoltán egy méterrel a kapu fölé fejelte azt.
44. perc: Úgy tűnt, Foxi nem akart duplázni az első félidőben: a támadó kilépett a labdával az újpesti védők között, és már csak a lilák kapusa volt előtte, de nem lőtt, hanem önzetlenül a mellette érkező Simon Attila elé passzolt, aki jobbal, hét méterről az üres kapuba passzolt.
0–2
57. perc:
Foxi okosan nem az ékpárját – aki lesre futott –, hanem a bal oldalon felfutó Farkas Viktort indította az újpesti térfél közepéről: a védő bevezette a labdát a tizenhatoson belülre, s kissé kisodródva kapura lőtt, Balajcza elvetődve megfogta a felé szálló labdát.
67. perc: Megint Foxi érdeme volt a vendéggól: a diósgyőriek légiósa kipörgette a labdát a középpályáról felé érkező Halgashoz, a diósgyőri játékos pedig a jobbösszekötő helyéről betört a tizenhatoson belülre, és nyolc méterről, kissé oldalról, jobbal a bal alsó sarokba lőtt.
0–3 ---- Elképesztően gyenge teljesítményt nyújtott az Újpest, és igazából nem is lehet senkit kiemelni a játékosok közül – ezt talán híven tükrözik osztályzataink is. Valamennyi pályára lépő futballista gyáván, hit nélkül játszott, így nem is lehetett más a vége, mint megalázó vereség. A diósgyőrieket ugyanakkor csak dicsérni lehet: az idegenbeli könnyed siker miatt megérdemlik a magasabb osztályzatokat. A csapatból igazán Halgas Tibor és Kethevoama Foxi emelkedett ki. Halgas Tibor rengeteg jó labdát adott társainak, és rúgott egy gólt, míg Foxi szenzációsan osztogatva, gólt rúgva és gólpasszt adva lett a mezőny legjobbja. ----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik