Diplomaosztás előtt

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.11.20. 22:57
Címkék
Dicséretben részesítette az UEFA az MLSZ-t, és olyan jogokat adományozott a magyar szövetségnek, amelyekből a hazai futball is profitálhat.

Az elmúlt héten érkezett meg az a levél a Magyar Labdarúgószövetségbe, amelyben Andy Roxburgh, az UEFA technikai igazgatója közli: a szervezet edzőképzésért felelős testülete (a háromévenkénti felülvizsgálata során) pozitív bizonyítványt állított ki az MLSZ UEFAproedzőképzéséről. Ennek köszönhetően a honi szövetség megkapta az engedélyt, hogy a következő három esztendőben UEFA-protanfolyamokat szervezzen, valamint diplomákat adjon ki, amelyek egyaránt alkalmasak hazai és nemzetközi munkavállalásra. Hogy milyen feltételeknek kellett megfelelni a kedvező elbírálás érdekében? Az UEFA edzőképzésért felelős testülete többek között vizsgálta az elméleti és gyakorlati előadások tartalmát, színvonalát, és megállapította, hogy kemény munka folyik Magyarországon. Ami a szervezési és adminisztrációs feladatokat illeti: „piros pont” járt azért, mert a magyar edzők e-mailben is megkapják a tananyagot, valamint angolórákra is kell járniuk – bármilyen hihetetlen, ez utóbbi nem követelmény a környező országokban. A létesítményhelyzet ugyancsak kedvező elbírálást kapott: az MLSZ-székház az elméleti előadásoknak, míg a Sportmax a gyakorlati foglalkozásoknak volt ideális helyszíne. Sarkalatos pontot jelentett, miként sikerül összhangba hozni az állami és az UEFA-képzést. Hogy minden a legnagyobb rendben legyen, Kisteleki István MLSZ-elnök segítséget kért az UEFA-tól. Michel Sablon (aki az UEFA edzőképzésért felelős bizottságának tagja) a korábban hasonló gondokkal szembesülő Belgiumból érkezett, és sokat segített a probléma megoldásában. Az MLSZ vállalta, hogy a megbeszéltek szerint építi fel az edzőképzést: vagyis az állami képzés (ami a középfokú edzői papír meglétét jelenti) az alap, ezt követően következhet az UEFA-tanfolyam.

Nem árt tudni, hogy a közeljövőben kapustréner- és futsaledzőképzés is lesz, valamint hogy 2009 augusztusábanszeptemberében indul a következő protanfolyam. A tanulók létszáma nem haladhatja meg az országban lévő profi csapatok számát (ez Magyarországon papíron 48 együttes, a valóságban ennek töredéke), azonban bizonyos, hogy csakúgy, mint korábban, ezúttal is csak húsz-huszonöt szakembernek lesz lehetősége a legmagasabb képesítés megszerzésére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik