Az UEFA szerint nem volt büntető Cucurella kezezése, de a leskérdés is bezavarhat

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.07.06. 12:58
A vitatott helyzet: Marc Cucurella kezére pattant Jamal Musiala lövése (Fotó: AFP)
A házigazda németek Mikel Merino 119. percben szerzett fejes góljával estek ki a spanyolok elleni negyeddöntőben. A mérkőzés utóéletének fő témája, hogy vajon Anthony Taylor jó döntést hozott-e azzal, hogy nem ítélt büntetőt Marc Cucurella kezezése után.

Spanyolország hosszabbításban 2–1-re legyőzte a házigazda Németországot az Eb-negyeddöntőben. A német és a világsajtó Toni Kroos karrierjének búcsúztatása mellett Anthony Taylor játékvezető döntése miatt hangos.

A hosszabbítás második félidejében, 1–1-es állásnál Jamal Musiala lövése Marc Cucurella karjáról vágódott le. Az angol Anthony Taylor játékvezető azonban nem ítélt tizenegyest, a spanyolok pedig a hosszabbítás hajrájában szerzett góllal megnyerték a találkozót. 

Az esetet ide kattintva nézheti vissza.

Megkérdeztük olvasóinkat, hogyan látták az esetet, büntetőt ért-e Cucurella kezezése. Cikkünk megjelenéséig több mint tízezer szavazat érkezett. 5771-en (53 százalék) gondolják úgy, hogy a kezezés miatt büntetőt kellett volna kapnia a németeknek, míg 47 százalék szerint nem ért tizenegyest az eset.

A korábbi német válogatott Michael Ballack szerint egyértelműen rossz döntés született. „Minden kritérium teljesült a büntetőhöz. A kar kinyújtva, egyértelmű az előnyszerzés, mégis lesznek szakértők, akik ezt másképp látják.”

Érdekesség, hogy a németek az előző körben egy hasonló eset miatt büntetőt kaptak Dánia ellen. Akkor David Raum beadása pattant meg a visszafele futó dán védő, Joachim Andersen kézfején. Ezt követően egy másik angol bíró, Michael Oliver tizenegyest ítélt. A németek szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann is erre hívta fel a figyelmet. „A Dánia ellen befújt kezezés sokkal kevésbé volt büntető. Nem értem, miért nem értékelték ki, pedig rengeteg visszajátszás volt.”

Az UEFA azonban a The Athleticnek elmondta, hogy helyes döntés született, mivel a torna előtt kiadott játékvezetői irányelvek szerint Cucurella keze nem volt természetellenes helyzetben, amikor a labdával találkozott. Ez az indoklás megmagyarázza, hogy a dán esetnél miért ért büntetőt a kezezés, hiszen akkor a játékos karja a mellkasával egy vonalban helyezkedett el.

A június 12-i, Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői testületének vezetője által vezetett eligazításon számos példát hoztak arra, hogy mi számít büntetőnek és mi nem. A Musiala-, Cucurella-esethez leginkább hasonló példában, amely azt mutatta, hogy egy védőt a labda a testéhez közel, közel függőleges helyzetben lévő karral talált el, Rosetti azt mondta, hogy nem szeretné, ha büntetőt ítélnének.

A német Bild azért is kritizálta Taylort, mert a játékvezető „elmenekült a vita helyszínéről” és nem válaszolt a kérdésekre. Taylor mellett a VAR-szobában tevékenykedő Stuart Attwellt is kritizálták, amiért látszólag nem vizsgálta felül az esetet, az UEFA azonban mindkettejüket megvédte.

Egyesek szerint azért sem vizsgálta a VAR az esetet, mert még a kezezés előtt Müller passzánál lesen volt Füllkrug. A közvetítés során mutatot kép (a bekezdés alatt látható) alapján nem egyértelmű a helyzet. Behúzott vonalakat nem mutattak, sem a félautomata lestechnológia nem vizsgálta a helyzetet, és ennek kapcsán az UEFA sem foglalt állást.

 

A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA ÉRI EL!

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–NÉMETORSZÁG 2–1 (0–0, 1–1, 1–1)
Stuttgart, Stuttgart Aréna, 54 000 néző. Vezette: Anthony Taylor (Gary Beswick, Adam Nunn) – angolok
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Carvajal, Le Normand (Nacho, a szünetben), Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz (Joselu, 102.) – Yamal (Ferran Torres, 63.), Pedri (Olmo, 8.), Nico Williams (Merino, 80.) – Morata (Oyarzabal, 80.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah (T. Müller, 80.), Raum (Mittelstädt, 57.) –  Can (Andrich, a szünetben), Kroos – Musiala, Gündogan (Füllkrug, 57.), L. Sané (Wirtz, a szünetben) – Havertz (Anton, 91.). Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann
Gólszerző: Olmo (51.), Merino (119.), ill. Wirtz (89.)
Sárga lap: Le Normand (29.), Ferran Torres (74.), Unai Simón (82.), Carvajal (100.), Rodri (110.), Fabián Ruiz (120. – a kispadon), Carvajal (120+6.), ill. Rüdiger (13.), Raum (28.), Andrich (56.), Kroos (67.), Mittelstädt (73.), Schlotterbeck (89. – a kispadon), Wirtz (94.), Undav (113. – a kispadon)
Kiállítva: Carvajal (120+6.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik