A hír, amely nem volt meglepő: László Csaba lett a vezetőedző

SINKOVICS GÁBOR, VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERTSINKOVICS GÁBOR, VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.07.05. 21:55
Címkék
Nagy meglepetés aligha éri a Ferencvárosért szorítókat: Pintér Attila menesztése után ugyanis hétfőn délután a labdarúgócsapatot működtető részvénytársaság igazgatósága úgy döntött, hogy a rendkívüli felmondással menesztett Pintér Attila helyett július 15-től két évre László Csabát bízza meg a vezetőedzői teendők ellátásával. A fiatal szakember nem ismeretlen idehaza, hiszen a válogatottnál január óta Lothar Matthäus szövetségi kapitány segítőjeként dolgozik.
A Ferencváros elnöke, Furulyás János azt ígérte, július 15-ig korrekt módon rendezi a Pintér Attilával meglévő vitás ügyeket, és ezen időpont lesz László Csaba munkába állásának időpontja is. Az erdélyi születésű, a nyolcvanas évek közepétől Németországban élő és ott a Borussia Mönchengladbach ifjúsági csapatánál dolgozó szakember munkáját Simon Balla István, Keller József és Józsa Miklós segíti.
Hogy miként alakul a keret összetétele, ezt tehát nem tudni, egy azonban bizonyosnak tűnik, a "belső ellenségnek" titulált, a Pintér Attila emberének tartott fiatal Somorjai Tamás kérte Furulyás János elnököt: adja őt kölcsön, vagy adja el a klub, hogy egy másik csapatban folytathassa a pályafutását…

Hivatalosan július közepétől dolgozhat

László Csaba a Springer-szobor felôli kapufának támaszkodva szerezhetett tapasztalatot arról, hogy milyen is a rálátás az Üllôi úti katlanra (Fotó: Németh Ferenc)
László Csaba a Springer-szobor felôli kapufának támaszkodva szerezhetett tapasztalatot arról, hogy milyen is a rálátás az Üllôi úti katlanra (Fotó: Németh Ferenc)
László Csaba a Springer-szobor felôli kapufának támaszkodva szerezhetett tapasztalatot arról, hogy milyen is a rálátás az Üllôi úti katlanra (Fotó: Németh Ferenc)
– Több órán keresztül tartott a Ferencváros igazgatótanácsának az ülése. Az edző személye miatt húzódott ilyen sokáig az ülés?
– Nem – mondta László Csaba, aki a válogatottnál Lothar Matthäus kapitány segítője is. – Tulajdonképpen most jutott először idő és lehetőség arra, hogy mindent pontosítsunk a szerződésemben, és a lényeges dolgokról beszéljünk. Furcsa helyzetben vagyok, hiszen, bár kineveztek a Ferencváros vezetőedzőjének, de csak július tizenötödikén léphetek hivatalosan munkába. Ám addig is a pályán leszek nap mint nap, keddtől az Üllői út lesz a második otthonom, és segítőimmel Keller Józseffel, Simon Balla Istvánnal, valamint a kapusedzővel, Józsa Miklóssal együtt, velük egyeztetve zajlik majd a munka.
– Az a nagy kérdés, hogy ilyen viharok után viszonylag rutintalan trénerként nem lesz-e túl nagy falat az ön számára a Ferencváros. Amit már sokan tudnak, a Borussia Mönchengladbach ifistáit edzette, illetve két negyedosztályú német csapatnál is dolgozhatott… Ha ezt vesszük, innen jókora ugrás a Fradi vezetőedzőjének lenni.
– Tisztában vagyok azzal, mit jelent a Ferencváros kispadján ülni, valóban úgy élem meg ezt a lehetőséget, mint életem nagy kihívását, azt hiszem rengeteg magyar edző álma, hogy az Üllői úton dirigáljon edzést. Nekem most mindez megadatott, negyvenesztendősen Magyarország legnépszerűbb együttesének a jövőjét adták a kezembe, és nekem ezzel élnem kell. Nem félek a feladattól, még akkor sem, ha tudom, hogy Pintér Attila irányításával bajnoki címet és kupát nyert az együttes, és minden fradista azt szeretné, ha mindez megismétlődne. Itt nem is lehet más a cél, mint a legjobbak között lenni, sőt a legjobbnak lenni.
– Tulajdonképpen miért nem mától vezeti hivatalosan az edzéseket?
– Mert a magyar futball szabályai szerint csak akkor nevezhetnek ki új trénert, ha a korábbival lerendeztek mindent. Tehát ha bárki került volna a helyembe, az is csak tizenötödikei határidővel léphetne hivatalosan munkába.

Szavazás

Kinek adnak igazat Pintér-ügyben?

---- – A Ferencváros kontra Pintér Attila ügy érdekes játszma lesz, de önnek nem is ezzel kell foglalkoznia, sokkal inkább a játékoskeret kialakításával…
– …pontosan! A szakmai munka, ahogy mondtam, immár közös megbeszélés alapján zajlik, mint ahogyan a csapat és a keret kialakítása is. A számomra rendkívül boldog hétfői napon az ülés után találkoztam a csapat tagjaival, akik közül persze a válogatottakat már jól ismerem, és örömmel mondhatom, hogy a fiúk lelkesen, kedvesen fogadtak. Számomra ez most mindennél fontosabb. Azt is elárulhatom, hogy leülök majd a lejárt szerződésű játékosokkal, hiszen mindenkire szükségem van. Azt szeretném, ha Tököli Attila, Dragóner Attila és Kriston Attila is maradna. Ez nem csupán rajtam és nem csak a klubon múlik.
– Mi lesz Gera Zoltánnal? El kell adni az anyagi okokra hivatkozva, vagy fontosabb a játéka, mint az érte kapott esetleges milliók?
– Gera Zoltánra minden magyar edzőnek szüksége lenne, hiszen klasszis futballistáról van szó, egyelőre nem tudom, hogy sikerül-e őt megtartanunk, vagy valóban el kell adnunk.

A szerződés minden pontját elfogadta
– Igaz, hogy az ön szerződésébe is beleírták ugyanazt a hat pontot, mint amit Pintér Attila szerződésmódosítás gyanánt kapott nem sokkal a kirúgása előtt?
– Fogalmam sincs, hogy Pintér Attilának milyen hat pontot írtak a szerződésébe, de ez a része engem nem is érdekel, ami ennél jóval fontosabb, a Ferencvárostól rendkívül korrekt ajánlatot kaptam, amelynek minden pontját elfogadtam, így nem volt miről vitatkozni.
– Július nyolcadikán Salzburgba utazik a Fradi, ez már az ön kérésére történik, avagy a korábbi szakvezetés kérte a túrát?
– Ez már az én ötletem volt. Salzburgban remek körülmények között készülhetünk, ahol mérkőzhetünk az osztrák Paschinggal, a román Universitatea Craiovával, valamint a lengyel Legia Varsóval. És lesz még egy negyedik meccsünk, méghozzá nem is akármilyen ellenféllel szemben: a Hertha BSC, az 1860 München és a török Besiktas is várhat ránk.
– Az MLSZ-től engedélyt kapott, hogy a Ferencvárosnál dolgozzon, mi több Lothar Matthäus is rábólintott a ferencvárosi szerződésére. Új pályaedzője lesz a válogatottnak?
– Nem szeretném otthagyni a válogatottat. Dolgozom ott is, és tiszta erővel a Fradiért is.
– Arról volt szó, hogy svájci segítője lesz.
– Valóban így volt, de ez a kérdés most nem aktuális, jó az a stáb, amelyikkel munkához látok. Ez persze nem zárja ki, hogy később az a bizonyos Svájcban dolgozó tréner ne csatlakozna a Fradihoz. ---- Miután segítőjét, László Csabát kinevezték a Ferencváros vezetőedzőjének, Lothar Matthäus kedden vele is találkozik azon a rendezvényen, amelyen a válogatott német szövetségi kapitánya a magyar edzői karral folytat eszmecserét.
"Azt hiszem, nem lenne helyes, ha előbb a sajtónak árulnám el, miről lesz szó a rendezvényen – mondta lapunknak Lothar Matthäus. – Nagy általánosságban annyit tudok mondani, hogy szeretném a magyar edzőket jobban megismerni, azért, hogy a jövőben még szorosabb legyen az együttműködés, még jobban tudjuk segíteni egymást. Nagy eredményt csak akkor lehet elérni, ha mindannyian egyet akarunk. Ha nem beszélünk, nem tudjuk elérni a céljainkat."
A szakember elmondta, csapatával mindenképpen szeretne jól szerepelni az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőkön, ehhez elengedhetetlenül szükéges a megfelelő kommunikáció, illetve a klubok segítsége.
"Az például nem lenne hátrány, ha a magyar csapatok jól szerepelnének a nemzetközi kupákban, így a játékosok sokkal több rutinnal érkeznének a keretbe…"
Lothar Matthäus esetében kihagyhatatlan kérdés: ő lesz-e a német válogatott kapitánya?
"Nézze, ez csak spekuláció, én ebben nem veszek részt. Ugyanakkor a magyar futballnak csak jó lehet, ha olyan kapitánya van, aki felkeltette mások figyelmét, hiszen akkor olyan rossz edző nem lehet. De higgye el, ebben a helyzetben csak az számít, amit én akarok. Én pedig most a magyar válogatott szövetségi kapitánya vagyok." ---- A majdnem ötórás megbeszélés után László Csaba immár mint a Ferencváros vezetőedzője bemutatkozott a játékosainak az öltözőben. A rövid üdvözlés után a labdarúgók azon a véleményen voltak, hogy nagyon szimpatikus ember irányítja ezentúl a szakmai munkát, olyan edző, aki alighanem meghonosítja az Üllői úton a mostanában nálunk oly sokat emlegetett német profizmust. Néhány szakember, valamint játékos is vállalkozott arra, hogy feleljen a kérdésünkre: meglepő-e László Csaba kinevezése?

Pintér Attila, a kirúgott edző: "Sok sikert kívánok a Ferencvárosnak és László Csabának a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában és a Magyar Kupában…"

Nyilasi Tibor, az FTC korábbi edzője: "Nem kívánom túl hosszúra nyújtani a mondandóm: a pénz beszél – a karaván halad?!"

Novák Dezső, az FTC-t 1995-ben a BL főtáblára vezető szakember: "Jó, hogy eddig tagadták, ki lesz az új edző… Nem értem, miért volt erre szükség, amikor Pintér Attilát kirúgták, meg kellett volna mondani, ki lehet az új tréner, de hát nálunk miért is menne bármi is korrekt módon. László Csaba szakmai munkáját nem ismerem, így nem tudok véleményt formálni a felkészültségéről, az idő majd eldönti, jól választottak-e az Üllői úton."

Egervári Sándor, mesteredző: "A kinevezése az utóbbi hónapok történései alapján nem igazán lep meg, bár azt azért el kell mondanom, ha végigböngészem az elmúlt évtizedek ferencvárosi edzőinek a névsorát, akkor ilyen tekintetben László Csaba neve nagy meglepetést jelent. A szakmai érdekek megint háttérbe szorultak: ilyen kaliberű csapathoz, ilyen edzői múlttal nem neveznek ki edzőt."

Gera Zoltán: "A válogatottbéli szerepléseim alkalmával már megismertem László Csabát, aki az első pillanattól kezdve roppant szimpatikus, rendes ember."

Sowunmi Thomas: "Most találkoztam először László Csabával, és aligha tudok róla bármit is mondani… Majd elválik, hogy milyen edző, és hogy milyen lesz a kapcsolatunk." ---- A Ferencváros új vezetőedzőjének kinevezésével kapcsolatosan a Magyar Labdarúgó-szövetség kinyilvánítja, hogy László Csabát továbbra is a válogatott pályaedzőjeként kívánja alkalmazni. A válogatottnál történő jövőbeli szerepvállalásának feltétele, hogy Lothar Matthäus szövetségi kapitány hozzájáruljon a klubcsapatnál történő munkavállalásához. A kapitány döntését dr. Bozóky Imre, az MLSZ elnöke elfogadja, hiszen közvetlen munkatársainak megválasztása ez ideig is az ő joga és felelőssége volt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik