Huszti Szabolcs: Nem vagyok az a típus, aki feladja

Vágólapra másolva!
2011.01.09. 09:33
null
Husztinak (jobbra) minden szempontból előrelépés volt az oroszországi szerződés (Fotó: Reuters)
Címkék
Huszti Szabolcs nem adja fel: január 12-én azzal a szándékkal tér vissza Szentpétervárra, hogy beverekedje magát a Zenit kezdőcsapatába. A középpályás arról is beszélt lapunknak, hogy – édesanyjával ellentétben – nem zavarja, ha ócsárolják, és bár tudja, ha többet szerepelne, kedvezőbb lenne a megítélése, nem vágyik rivaldafényre.

Két év távlatából elárulhatja, a szakmai vagy az anyagi tényezők voltak a mérvadók, amikor rábólintott a Zenit ajánlatára?
Minden szempontból előrelépés volt az oroszországi szerződés – vágta rá Huszti Szabolcs. – Aláírom, anyagilag is jól jártam azzal, hogy Szentpétervárra költöztem, ám bárhová igazolok Hannoverből, nagyságrendekkel jobban kerestem volna, mint addig. A hannoveri fizetési listán a tizenötödik vagy a tizenhatodik helyen lehettem, de nem sírtam emiatt. Akkor sem panaszkodtam, amikor a Fradiban, már válogatott játékosként százhúszezer forint volt a bérem. Tudtam, hogy a sors előbb-utóbb kiegyenlíti a számlát. Idővel mindenki a helyére kerül. Én is.

A válogatottságot egyebek mellett arra hivatkozva mondta le szeptemberben, hogy klubjában szeretné felépíteni magát. Hogy érzi, sikerült?
Az utóbbi időben több lehetőséget kaptam, szerintem éltem is vele, de ebben az ügyben nem az a lényeges, hogy én mit gondolok, hanem az, amit a vezetőedzőnk, Luciano Spalletti mond. Ha azt mondja, játszom, akkor játszom, ha cserének jelöl, leülök a kispadra, ha pedig nem számol velem, megyek a lelátóra.

Tegye a szívére a kezét: beférne a Zenitbe?
Úgy vélem, nemegyszer bizonyítottam már, hogy igen. Két éve igazoltam Szentpétervárra, az elsőben inkább játszottam, mint nem, ám a második már nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Bajnok lettem, valamelyest örültem is az aranyéremnek, de nem repestem a boldogságtól. Ahhoz jóval több időt kellett volna a pályán töltenem.

Javulhat a helyzete?
Azon leszek. Minden edzésnek úgy vágok neki, hogy beverekszem magam a kezdőcsapatba. Állítom, ha az együttes összes tagját megkérdeznék, ki az a labdarúgó, akinek az edzésmunkája alapján játszania kellene, mindannyian említenék a nevem. Más lapra tartozik, hogy nem ez számít, hanem az, hogy a meccs előtti napon pirossal vagy zölddel szerepel-e a nevem az edzőnk listáján. Ha zölddel, a keretben vagyok, ha pirossal, akkor nem. Igaz, megesett már, hogy „zöld" voltam, vidáman felszálltam a Novoszibirszkbe tartó gépre – holott utálok repülni –, utaztam öt és fél órát, aztán a mester még a kispadra sem ültetett le. A hazautat már nem élveztem annyira... Ettől függetlenül tisztelem az olasz szakvezetőt, sőt kijelentem: a legjobb edző, akivel valaha dolgoztam. Kevesen értenek úgy a futballhoz, mint ő – meglehet, emiatt nem jutok szóhoz... Ezt persze csak viccnek szántam.

A Zenit vezérkara viszont nem ismer tréfát: jelentős erősítést tervez. Az érkezőknek kell a hely az öltözőben – a hírek szerint Ön lehet az egyik távozó.
Nekem még nem szóltak erről. A megállapodásom további két esztendeig érvényes, úgy készülök, hogy kitöltöm.

Akadnak olyan játékosok, akik hasonló esetben felkeresik az elöljárókat, hogy mi lenne, ha közös megegyezéssel elválnának az útjaik...
Nem vagyok az a típus, aki feladja. Szégyellném magam, ha így mennék el valahonnan.

A Hannover–Real Madrid felkészülési mérkőzésen gólt lőtt Iker Casillasnak. Utána tényleg figyelték a spanyolok?
Tudomásom szerint igen. Noha nem szokásom ábrándozni, elismerem, akkoriban eljátszottam a gondolattal, hogy magamra ölthetem a Real szerelését. Aztán maradtam Németországban.

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT VASÁRNAPI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik