Vert helyzetből fordítottak az amerikaiak az Arany Kupa döntőjében

Vágólapra másolva!
2007.06.25. 08:19
Címkék
Tizenegy perc alatt megfordította a mérkőzést az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja a az észak-amerikai és a karibi térség válogatottjai számára kétévente megrendezett kontinentális tornán, az Arany Kupán Mexikó legjobbjai ellen, és ezzel megnyerte a trófeát. A győztes gólt Benny Feilhaber szerezte, és ezzel biztosította csapata sikerét, amely így megvédte a címét.
Az Egyesült Államok csapata megvédte címét
Reuters
Az Egyesült Államok csapata megvédte címét
Az Egyesült Államok csapata megvédte címét
Reuters
Az Egyesült Államok csapata megvédte címét

Az első kapuralövésig a tizenhetedik percig kellett várnia Chicagóban a mintegy 60 ezer nézőnek., amikor Landon Donovan játszott a tizenhatoson belülre DaMarcus Beasley elé, azonban a helyzet kimaradt.

Nyolc perccel később válaszoltak a zöldmezesek: ekkor a Barcelona védője, Rafael Marquez fejjel veszélyeztette Tim Howard kapuját, azonban a mexikóiak csapatkapitányának fejesét a kapus a léc fölé ütötte.

Az ellentámadásból aztán Jonathan Bornstein szerezhette volna meg a vezetést a házigazdáknak, de 23 méteres bal oldali lövése az oldalhálóban landolt.

Az első félidő hajrájában aztán Nery Castillo tört be a tizenhatoson belülre, miután kicselezett két amerikai védőt, majd Jose Andres Guardado elé tálalt, akinek már nem volt nehéz dolga, és közelről megszerezte a mexikóiak vezető gólját (0-1).

A szünet után is Mexikó maradt támadásban. Castillo továbbra is remekelt, kétszer is próbálkozott, és az 51. percben leadott lövése nem sokkal suhant el a kapu fölött.

A második játékrész első negyedórájának elteltével Jose Jonny Magallon szerelte szabálytalanul Brian Chinget. A büntetőt Landon Donovan a kapu jobb oldalába lőtte, amellyel kiegyenlített az Egyesült Államok csapata (1-1). A támadónak ez volt a negyedik gólja a tornán.

Tizenegy perccel később ismét Donovan volt az egyik főszereplő, hiszen az ő jobb oldali szögletét vágták ki a védők, de túl röviden. Így a labda Benny Feilhaber elé került, a középpályás lövése pedig a bal kapufáról pattant a hálóba (2-1).

A továbbiakban több gól nem esett, így az Egyesült Államok nemzeti csapata 2-1-re megnyerte a finálét, és ezzel megvédte két évvel ezelőtti címét.

Az amerikaiak ezzel beérték Mexikó válogatottját, így mindkét csapat négyszer nyerte meg a trófeát, amióta a tornát Arany Kupának nevezik.

ARANY KUPA, DÖNTŐ

EGYESÜLT ÁLLAMOK – MEXIKÓ 2-1 (0-1)
Chicago, 60 000 néző
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Tim Howard, Carlos Bocanegra, Pablo Mastroeni (Ricardo Clark 46’), Benny Feilhaber, DaMarcus Beasley, Clint Dempsey (Taylor Twellman 69’), Landon Donovan, Brian Ching, Jonathan Bornstein, Jonathan Spector (Frank Simek 72’), Oguchi Onyewu
MEXIKÓ: Oswaldo Sanchez, Jose Jonny Magallon, Carlos Salcido, Rafael Marquez, Ricardo Osorio, Alberto Medina (Cuauhtémoc Blanco 78’), Pavel Pardo, Jared Borgetti (Omar Bravo 40’), Jaime Lozano (Adolfo Bautista 82’), Jose Andres Guardado, Nery Castillo
Gólszerzők: Donovan (62. – tizenegysből), Feilhaber (73.), ill. Guardado (44.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik