Wimbledon: Paolini lesz a Sun menetelésének véget vető Vekic ellenfele az elődöntőben

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.07.09. 20:10
Végül Vekic (jobbra) fogadhatta Sun gratulációját (Fotó: Getty Images)
Véget ért az idei wimbledoni tenisztorna női egyesének tündérmeséje, miután a selejtezőből induló, a világranglistán 123. helyen álló új-zélandi színekben szereplő Lulu Sun döntő játszmában kikapott a világranglista 37. helyezettjétől, a horvát Donna Vekictől. A horvát ellenfele az idei Roland Garroson döntős Jasmine Paolini lesz, aki két roppant sima játszmában legyőzte a 14. kiemelt Emma Navarrót.

 

Lulu Sun új-zélandi születésű, de idén áprilisig svájci színekben versenyző teniszező, horvát édesapa és kínai édesanya gyermeke, aki életében először szerepel a wimbledoni főtáblán, s ha pedig már erre járt, sorra nyerte meg a meccseket – egészen a negyeddöntőig. A selejtezőben három, a főtáblán négy győztes meccs után Sunt a világranglistán 37. Donna Vekic nagy csatában állította meg. A 28 éves horvát játékos a mérkőzés előtt elárulta: edzői stábja az elmúlt napot és éjszakát azzal töltötte, hogy minél több videót nézzen meg az új-zélandiról, s vélhetően az innen kinyert információk is segítették őt abban, hogy pályafutása során először kerüljön Grand Slam-tornán elődöntőbe.

Pedig Sun közel állt hozzá, hogy megismételje a hetvenes-nyolcvanas évek legendás NBA-játékosa, Julius „Dr. J.” Erving lányának, Alexandra Stevensonnak az 1999-es wimbledoni tornán bemutatott bravúrját, amikor selejtezőből elődöntőbe jutott – ahol csak a végső győztes Lindsay Davenport állította meg.

Sun ugyanis az első játszmában négy bréklabdát is hárított az ellenfelénél kétszer több ki nem kényszerített hibát ütő Vekiccsel szemben, s a háromból egy bréklabdát a 11. játékban ki tudott használni. Majd le is zárta a szettet a következő adogatással. A középső felvonásban továbbra is mindketten hozták a saját adogatójátékukat – legalábbis az első hét játék során, ám ezt követően Vekic kétszer is elvette Sun adogatását, míg az új-zélandi csupán egyszer tette meg ezt, így 1 óra 40 perc játék után jöhetett a döntő szett. Ez viszont nem tartott fél óráig sem, a végére a nyolcadik meccsét vívó Sunt felőrölte Vekic, aki kétszer brékelve villámgyorsan elhúzott 5:0-ra, gyakorlatilag eldöntve a mérkőzést.

Vekic 2 óra 10 perc után harcolta ki pályafutása első Grand Slam-tornás elődöntőjét.

Paolini második elődöntőjére készülhet Grand Slam-tornán (Fotó: Getty Images) 

A nap utolsó egyéni meccsén kiderült, hogy a Roland Garroson döntős Jasmine Paolini lesz Vekic ellenfele az elődöntőben, miután két roppant sima játszmában legyőzte az előző körben a második kiemelt Coco Gauffot búcsúztató Emma Navarrót.

Paolini idei wimbledoni menetelése talán még nagyobb meglepetés, mint volt a néhány héttel ezelőtti párizsi fináléja, mert korábban még csak meccset sem nyert a füves pályás Grand Slam-torna főtábláján. Ehhez képest idén parádézik, bár a 19. kiemelt Navarro ellen nem úgy kezdett, hogy alig egy órával később a továbbjutásnak örülhet. Először ugyanis Navarro használta ki fogadóelőnyét – hamar ki is derült, hogy ezen a meccsen utoljára. Az adogatását elveszítő olaszt olyannyira felbőszítette, hogy hátrányba került, hogy az első játékban már nem is engedett több játékot Navarrónak: zsinórban négy gémet nyerve 6:2-re vitte az első felvonást.

A folytatásban még elsöprőbb volt Paolini, ezúttal csak egy játékot engedett ellenfelének, s háromból két bréklabdáját kihasználva, sorozatban öt játékot nyerve alig egy óra alatt jutott a legjobb négy közé. Ahol készülhet Donna Vekic ellen – akit eddigi három meccsükből kétszer legyőzött.

WIMBLEDON (50 millió font, füves pálya)
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Vekic (horvát)–Sun (új-zélandi) 5:7, 6:4, 6:1
Paolini (olasz, 7.)–Navarro (amerikai, 19.) 6:2, 6:1
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Medvegyev (orosz, 5.)–Sinner (olasz, 1.) 6:7 (7–9), 6:4, 7:6 (7–4), 2:6, 6:3
Alcaraz (spanyol, 3.)–Paul (amerikai, 12.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik