A házigazda amerikaiak Mexikó csapatával találkoznak a döntőben

Vágólapra másolva!
2007.06.22. 08:18
Címkék
Nem született meglepetés az észak-amerikai és a karibi térség válogatottjainak két évenkénti bajnokságában, az Egyesült Államokban zajló Arany Kupa elődöntőiben: ha csak minimális különbséggel is, de az esélyesek nyerték a találkozókat, így létrejött az Egyesült Államok-Mexikó álomdöntő.
Frank Hejduk szerezte az amerikaiak első gólját
Frank Hejduk szerezte az amerikaiak első gólját
Frank Hejduk szerezte az amerikaiak első gólját
Frank Hejduk szerezte az amerikaiak első gólját

Először a házigazdák találkoztak északi szomszédjaikkal, Kanadával Chicagóban, akikkel tavaly novemberben a magyar válogatott is megmérkőzött, s legyőzött 1-0-ra.

Az esélyesebbnek számító házigazdák játszottak fölényben, de csak az első félidő hajrájában sikerült vezetést szerezniük, miután Frank Hejduk 20 méteres lövése utat talált Pat Onstad kapujába a 39. percben.

A szünetre azonban már két gólos hazai előnnyel vonulhattak a csapatok, miután a félidő utolsó percben DaMarcus Basley szabálytalankodott Clint Dempseyvel szemben a 16-oson belül. A mexikói Benito Archundia játékvezető habozás nélkül büntetőt ítélt, amelyet a Los Angeles Galaxí támadója Landon Donovan értékesített.

A második félidőben rákapcsoltak a kanadaiak is, és próbálkozásaikat a 76. percben siker koronázta, amikor az ellenünk is pályára lépő Hume szépített. Két perccel a lefújás előtt emberelőnybe is kerültek a vendégek, miután a Julian de Guzman elleni szabálytalanság után a játékvezető Bradleynek mutatta fel a piros lapot. Ekkor azonban már csak kevés idő volt hátra, s egyenlíteniük már nem sikerült.

A másik elődöntőben ugyancsak Chicagóban 50 ezer néző előtt az eddigi négyszeres győztes Mexikó a torna meglepetéscsapatát, az először az elődöntőig jutó guadeloupe-i válogatottal mérkőzött.

A kis gárda rettenetesen megnehezítette a sokkal esélyesebbnek számító mexikóiak dolgát, aki csak a 70. percben szerezték meg a találkozó egyetlen gólját, miután egy szögletet követően Pardo vette be az amúgy többször is óriási bravúrral hárító Franck Grandel kapuját.

A finálét tehát az eddigi háromszoros győztes Egyesült Államok a négyszeres győztes Mexikóval vívja majd vasárnap Chicagóban, helyi idő szerint délután háromkor.

A két csapat a kupa 1991 óta íródó történetében eddig kétszer játszott már döntőt egymás ellen, 1993-ban és 1998-ban, s mindkétszer a mexikóiak győztek (előbb 4-0-ra, majd 1-0-ra). Ami az amerikaiak számára vigasz lehet, hogy a két csapat a 2002-es labdarúgó világbajnokság nyolcaddöntőjében is találkozott egymással, s akkor az amerikaiak győztek.

ARANY KUPA, ELŐDÖNTŐK:

EGYESÜLT ÁLLAMOK – KANADA 2-1 (2-0)
Gólszerzők: Hejduk (39.), Donovan (45., 11-esből), ill. Hume (76.)
Kiállítva: Bradley (88.)

MEXIKÓ – GUADELOUPE 1-0 (0-0)
Gólszerző: Pardo (70.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik